CASCAD-E-NIEUWSBRIEF  18  ZOMER  2008

Website: www.cascade1987.nl
Weblog : www.cascade1987.web-log.nl


INHOUD
  1. Inleiding: medewerking / aandacht / actie van donateurs gevraagd
  2. Nieuws
  3. Mededelingen van het bestuur
  4. Interactief / Actie
  5. Recent verschenen en binnenkort te verschijnen publicaties
  6. Exposities
  7. Agenda
  8. Buitenland


1. Inleiding: medewerking / aandacht / actie van donateurs gevraagd


*  Nieuwe secretaris en redactieleden gezocht.
Ons geliefde Cascade draait goed, zoals u aan alles dat u geboden wordt hopelijk heeft gemerkt. De Midsummernight staat voor de deur. Een grote groep Cascade-vrienden zal elkaar ontmoeten op Het Loo en genieten van de tentoonstellingen die ons daar worden geboden. Maar toch vragen we om meer medewerking / organisatietalent van onze vrienden. Wie heeft tijd en zin om het secretariaat op zich te nemen en om de redactie te versterken? De hoofdtaken van de secretaris bestaan vooral uit contacten onderhouden (voornamelijk per email), notulen van bestuursvergaderingen maken en jaarlijks de Midsummernight mede-organiseren. Het redactiewerk bestaat uit mede-corrigeren en -redigeren, naast het op Cascade-bijeenkomsten speuren naar auteurs voor nieuwe artikelen. Beide “baantjes” bieden de gelegenheid veel mensen te leren kennen. Wie voelt hiervoor? Informatie bij Carla Oldenburger.

2. Nieuws


*  Afgelopen week is de Triënnale gestart. De kranten en tijdschriften zullen er hopelijk bol van staan. Als eerste artikel las ik in Zaterdag &cetera (NRC Handelsblad Zaterdag 14 juni en Zondag 15 juni, p. 39) `Hollands Dagboek`, geschreven door Cascade-vriend Michael van Gessel. Hoe een landschapsarchitect anno 2008 zijn dagen vult…Het artikel staat nog niet op Internet, maar kijkt u eens af en toe in de verschillende Internetdag- en weekbladen voor recensies over de boeken en tentoonstellingen. U komt dan naar ik aanneem wel opinies tegen van de heren en dames journalisten, over de diverse tentoonstellingen, publicaties en activiteiten behorend tot deze internationale manifestatie. Zoek maar eens via Google Nieuws.

3. Mededelingen van het Bestuur

Zoals hopelijk tot u is doorgedrongen, we hebben een nieuwe website. Het adres is uiteraard hetzelfde gebleven, maar de inhoud en de vormgeving zijn aanmerkelijk in positieve zin veranderd.  Kijkt u er nog eens naar, als u dat nog niet hebt gedaan en misschien is het ook een goed idee, het adres eens door te sturen naar een vriend of kennis die u kent en die misschien geÏnteresseerd is in ons aandachtsveld.

4. Interactief / Acties

* Een actieve Cascade-vriend is de hele zomer onder de pannen. Er is veel te beleven rond de Triënnale Apeldoorn (tentoonstellingen, internationaal symposium i.s.m. ifla, nieuwe publicaties, etc.) en u kunt een aardig reisje maken naar de tentoonstelling die is georganiseerd rond de 150ste geboortedag van Koningin Emma. Zie onderstaande links.

www.triennale.nl

www.naipublishers.nl/triennale

www.ifla2008.com

www.emma2008.de/inhalt-nl.htm ; zie ook weblog 19 juni 2008

5. Recent verschenen en binnenkort te verschijnen publicaties
* Bert van Meggelen, Olof Koekebakker Redactie). Herinnering en Transformatie. Internationale Triënnale Apeldoorn. 100 dagen cultuur, tuin en landschap. Rotterdam, 2008. 176 p. ISBN 978-90-5662-009-7, € 29,50.

(Overgenomen van Internet): Het landschap is een karakter, een persoonlijkheid. Het denken over en het werken aan het verband tussen natuur, cultuur en landschap is het domein van de landschapsarchitectuur. De landschapsarchitectuur wordt gevraagd bevredigende, acceptabele en duurzame oplossingen voor te stellen en te realiseren, daar waar verschillende en soms concurrerende functies in dezelfde regio of op dezelfde lap grond een plaats moeten krijgen. Daarnaast is de landschapsarchitectuur betrokken bij de identiteitsvraagstukken van een land, een landstreek, een regio, een gebied, een plek. Immers: het landschap is een karakter, een persoonlijkheid. Deze kwesties houden zowel zeer veel mensen bezig (bewoners, gebruikers, leden van natuur- en cultuurverenigingen) als een breed scala aan wetenschappelijke disciplines en 'vakgenoten'. Het omsloten landschap, de tuin en de tuinencultuur zorgen in onze individualiserende samenleving voor een voortdurende bron van schoonheidsbeleving. De aspecten maatschappelijke betekenis, urgentie, schoonheid, inspiratie, identiteit en grote publieke belangstelling spelen een belangrijke rol bij deze unieke terugkerende manifestatie. In dit boek komen al deze aspecten aan bod, in de vorm van essays van denkers, en interviews met beleidsmakers en ontwerpers, maar ook in de algemene informatie over de verschillende programmaonderdelen en activiteiten.* Christian Bertram, Erik de Jong, Michel Lafaille: Landschappen van verbeelding: vormgeven aan de Europese traditie van de tuin- en landschapsarchitectuur 1600 – 2000. Rotterdam, 2008. 160 p. Nederlands/Engelse editie. ISBN 9056620290 EAN 9789056620295. € 27,95.

(Overgenomen van Internet): Landschappen van verbeelding. Vormgeven aan de Europese traditie van de tuin- en landschapsarchitectuur 1600 - 2000 gaat over de betekenis van de tuin en landschapsarchitectuur als ontwerpdiscipline. De kern wordt gevormd door een keuze van veertig originele ontwerpen en schetsen uit de Europese traditie van de tuin- en landschapsarchitectuur. Ze werden getekend door bekende namen als Le Nôtre, Humphrey Repton, Peter Joseph Lenné, Ernst Cramer, Gunnar Asplund en Bernard Tschumi, maar ook door minder bekende ontwerpers, waaronder een amateur/opdrachtgever uit de zeventiende eeuw. Deze tekeningen zijn zo goed als onbekend voor het grote publiek en de professionele wereld.*  Olof Koekebakker, Jacqueline van der Kloet. The Royal Mile. Rotterdam, 2008. 144 p. ISBN 978-90-5662-020-2 (Nederlandse editie). € 9,25.

In deze publicatie wordt aandacht besteed aan de ontwerpen van de verschillende borders, met beplantingsschema's, foto's van de hoofdbloemen en -planten, en wordt een interview opgenomen met elk van de ontwerpers, over het vak, hun fascinaties, over kleur, de seizoenen, etc. Zie verder onder exposities.

*  L. E. Groen; J. C. Bierens de Haan. A. D. Renting (red.). Zwierig binnen de perken: De herstelde boventuin van Paleis het Loo in vogelvlucht 1692-2008.Apeldoorn, 2008. 35 p. € 4,00

Deze publicatie is te koop op Het Loo, vergeet dat dus niet als u 21 juni op de Midsummernight bent.
Zie ook weblogs van 30 mei, 2 juni en 6 juni 2008.

* Jozefien Haagen. Landgoed Staverden gewetensvol ingekleurd. Mooi Gelderland Jg. 5, nr.2, zomer 2008. p. 6-8.

Als u niet de voorjaarsexcursie hebt meegemaakt, kijk dan nog eens op de weblog van 27 mei, ga dan onderaan naar Reacties en zie de laatste reacties van Jan Holwerda. Hij heeft de handout, die op Staverden tijdens de excursie is uitgedeeld nu in pdf-document voor u klaar gezet ; klik hier.T. van Kooten; M. Bloemheuvel (red.). Beeldentuin Kröller-Müller Museum. Otterlo, 2007. 399 p., ill., pl. € 49,50.

 (Overgenomen van Internet): Het allereerste en zeer complete boek over de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum. Over de geschiedenis van de beeldentuin en zijn collectie, vol prachtige foto’s, interessante informatie over alle sculpturen, de internationale context én de toekomst van de tuin. Een must voor de beeldentuinliefhebber


Gerritjan Deunk. Het Tuinboek Nederland. 336 p. € 14,90. Bussum, 2008. ISBN: 978 90 6868 475 9

(Overgenomen van Internet): Tuinen, ontwerpers, begrippen, in vele items behandelt Het Tuinboek alles wat u over tuinierend Nederland wilt weten…belangrijke klassieke en moderne tuinen…van…Middachten tot de moderne, woeste beplantingen van Schiphol. Kwekers en tuinontwerpers worden op een rij gezet, van traditioneel tot experimenteel, van Mien Ruys tot Adriaan Geuze. Tuinbegrippen worden helder uitgelegd…Wat is een border en wat mag je van een beplantingsplan verwachten? Daarnaast geeft het boek veel informatie over beroeps- en belangenorganisaties, van Hortusvereniging tot tophoveniers. Alle ruim driehonderd beschreven onderwerpen zijn voorzien van nuttige referenties als adres en website.
Het Tuinboek Nederland is daarmee een handzame en onmisbare groene bijbel voor zowel ervaren en startende tuinliefhebbers.

Hartog, E. den. Dijkenburg, "een bevallig landgebouw, met deszelfs beplanting": een onbekend werk van Gijsbert van Laar’’de befaamde "aanlegger van tuinen" uit het begin van de 19de eeuw. Historische woonsteden & tuinen 157 (2008) 1. p. 29-32.

(Overgenomen uit de Catalogus van de Bibliotheek WUR): De parkaanleg en vijverpartijen van Dijkenburg, gelegen op de grens tussen Noordwijk en Noordwijkerhout, zijn nog altijd ten dele intact. Uit een aantal documenten blijkt dat Gijsbert van Laar waarschijnlijk verantwoordelijk is voor deze aanleg. Hetgeen zou betekenen dat dit het enige nog bestaande werk is van Van Laar, die door de publicatie van zijn Magazijn van Tuin-Sieraaden veel invloed uitgeoefend heeft op de Nederlandse tuinkunst.

Zie ook weblog van 13 mei 2008

6. Exposities

* Zie altijd de tentoonstellingslijst via Agenda, in de linker kolom van Cascade-weblog.

* Paleis Het Loo. De meest interessante Triënnale-tentoonstelling voor Cascade-vrienden is Landschappen van Verbeelding (Paleis Het Loo 11 juni - 28 september).

(Overgenomen van Internet): Een intrigerend overzicht van vier eeuwen ontwerptraditie, van originele tekeningen tot computerpresentaties en maquettes. De tentoonstelling is daarom niet alleen aantrekkelijk voor fijnproevers, maar biedt veel kijkplezier voor iedereen die interesse heeft in deze onderwerpen. Naast de originele ontwerpen en tekeningen wordt de beleving van vijf hedendaagse monumenten getoond. Een uniek aspect is dat de tentoonstelling plaatsvindt in een van dié wereldmonumenten, Paleis Het Loo, dat zelf een plaats heeft in de tentoonstelling. De ontwerpen zijn afkomstig uit de collecties van archieven, musea, instellingen en ontwerpbureaus in Duitsland, Zweden, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Nederland, Engeland, Spanje, Polen en de VS. Al deze tekeningen zijn zelden tot nooit getoond en ze verschaffen veel kijkgenoegen.

Deze tentoonstelling gaan we dus 21 juni bezoeken in Cascade-verband (inschrijving gesloten), naast de hier volgende.

* Zwierig binnen de perken: de herstelde boventuin van paleis Het Loo in vogelvlucht 1692-2008. T/m 28 september 2008. Paleis Het Loo Apeldoorn.

Zie ook de Cascade weblogs van 30 mei, 2 juni en 6 juni 2008.

* The Royal Mile, in Park Berg en Bos te Apeldoorn.

(Overgenomen van Internet): Het hoogtepunt van de 100 dagen durende Tuin- en Landschapstriënnale in Apeldoorn is 'The Royal Mile', een border van 1,609 km, ingericht door tien van de beste borderontwerpers in Europa: Wilko Karmelk en Helen Lewis, Fleur van Zonneveld, Jacqueline van der Kloet (Nederland); Christine Orel, Christian Meyer, Ursula Gräfen (Duitsland); Jane Schul (Denemarken); Julie Toll, Christopher Bradley-Hole (Engeland) en Anita Fischer (Duitsland), Eric Ossart en Arnaud Maurières (Frankrijk).The Royal Mile is in twee delen opgesplitst: een vaste - plantenborder, gerealiseerd naar een ontwerp van Jacqueline van der Kloet, een van Nederlands bekendste groenontwerpers en beplantingsspecialisten. De kleuren zijn bescheiden: wit, zachtblauw, roze in verschillende nuances en een enkel accent van zachtgeel.In het tweede deel spelen eenjarige zomerbloemen en zomerbloeiende bolgewassen een hoofdrol. Aan de zonnige kant van de border is er een verloop in heldere tinten, van paarsrood naar rood, naar oranje, geel en helderwit. Aan de linkerzijde, waar in getemperd licht pasteltinten het best tot hun recht komen, verlopen de kleuren van lila naar roze, abrikoos, zachtgeel en ivoorwit.
 
Cascade-vrienden kunnen 21 juni o.l.v. Leo den Dulk dit Triënnale-fenomeen bezoeken.

* EMMA Koningin der Nederlanden Prinzessin zu Waldeck und Pyrmont 1858-1934. Zie Cascade-weblog 19 juni 2008.

* Smakelijk fruit uit eigen hof. 18 juli t/m 26 oktober. Kasteel Doorwerth te Doorwerth.

Een expositie over boomgaarden bij kloosters, boerderijen en buitenhuyzen; de fruitsoorten, kweek- en bewaarmethoden en recepten.

7. Agenda 2008

Activiteiten Cascade

* 21 juni Midsummernight. Het programma heeft u reeds ontvangen en de inschrijving is gesloten.

* 20 september Najaarsexcursie.

* 20 november Mini-symposium.

Activiteiten andere organisaties

* Juni,  juli, augustus 2008  Triennale Apeldoorn; zie www.triennale.nl

* 30 juni t/m 3 juli wereldcongres IFLA, Apeldoorn; zie www.ifla2008.com

8. Buitenland

  Kurpark met Kurhaus en Erdbeertempel, oude prentbriefkaart.

* 1 juni t/m 24 augustus 2008:  "EMMA - Koningin der Nederlanden, Prinses van Waldeck-Pyrmont" . Deze tentoonstelling staat al op de weblog aangekondigd. Zie daar. Het Kurpark Bad Pyrmont is in 2005 tot ‘Schönster Park Deutschlands’ uitgeroepen, dus wel een bezoekje waard. Inderdaad is het een wonderschoon park uit het begin van de 20ste eeuw. Veel gardeneske bloemparterres, een palmentuin, een landschapstuin. Het hele “Bad”-gebeuren is de moeite waard: 2000 jaar Pyrmontse geneeskrachtige bronnen, 500 jaar kuuroord, Kurhaus en Erdbeertempel en een oud lanenstelsel.


Kurpark Bad Pyrmont. Foto Oldenburgers Historische Tuinen, 2007
Colofon

CASCAD-E-NIEUWSBRIEF is een uitgave van stichting Tuinhistorisch Genootschap Cascade
Eindredactie: Carla Oldenburger
Technische vormgeving: Jan Holwerda

Sluitingsdatum kopij volgende Cascad-E-Nieuwsbrief: 15 september 2008
Bijdragen, opmerkingen, vragen etc. kunt u emailen naar nieuwsbrief@cascade1987.nl


Kopfoto: uitsnede ontwerp Eyckenstein (Maartensdijk), L.A. Springer (1881), bron Bibliotheek WUR, Speciale Collecties