Petrus Regout en zijn Album dédié à mes enfants et mes amies

Cascade website        Cascade weblog      Contact

Per 31 december 2006 sluit De Sphinx (Maastricht) zijn fabriekspoorten. Na 170 jaar valt hiermee de aardewerkproductie aan de Boschstraat stil. Het Sphinxterrein wordt daarmee een plaats van herinnering. Om deze actuele reden is voor De Sphinx gekozen als centrale thema voor de eerste manifestatie van 'Zicht op Maastricht, biografie van een stad'.

De Sphinx is Petrus Regout, wat tuinhistorie betreft leidt hij tot Vaeshartelt, en dat weer tot 'Album dédié à mes enfants et mes amies'.

30-tal jaren geleden was er een artikel in WONEN/TABK over Petrus Regout, Vaeshartelt en het album.  Hierin kleine, zwart-witte afbeeldingen die altijd in mijn herinnering zijn blijven hangen.  In Stijltuinen, Vijf eeuwen Nederlandse tuinkunst van Hans Nieuwenhuis kwam ik de vogelvlucht opnieuw tegen.  Weer later een aantal kleurenafbeeldingen in Gids voor de Nederlandse Tuin- en Landschapsarchitectuur, deel Zuid.  En tot slot, bij het doorbladeren van oude Cascade Bulletins, geleend van Carla, kom ik Petrus Regout: Geld, Geduld, Genie und Glück door Noeska de Wit (1997, nr. 2) tegen.

Vaeshartelt, steeds opnieuw intrigerend. En dan nu bovengenoemd thema.

   Hier boven  'Klein Vaeshartelt'

Een reeks van evenementen e.d. staat op het programma, o.a.:

Heruitgave Petrus Regouts album dedié a mes enfants et mes amis.
Per 28 oktober verschijnt de facsimile uitgave in een prachtige uitvoering bestaande uit 
40 A3 full color prints, replica’s van de originele prenten uit de verschillende Regout-albums. Met daarnaast een boek met verhalen over zijn leven. Het boek telt ruim zestig pagina’s en is uitgevoerd in full color, rijkelijk geïllustreerd met prenten uit het Regout-Album en actuele beeldmateriaal.  Te bestellen via deze link.

Een eerder update van Jac van den Boogard:
Het Album gaat uit twee delen bestaan. Deel 1 is de inleidende tekst gebaseerd op artikel dat Jac van den Boogard over Regout heeft geschreven, Regouts Rijkdom. Deel 2 is een complete facsimile van alle prenten die in beide uitgaven (1863 en 1866) van het Album voorkwamen. De tekst is nu in bewerking, de prenten zijn allemaal digitaal vergaard en het boek gaat geproduceerd worden door X-Cago te Roermond, in oblong formaat (A3).Zij scannen de prenten en produceren het boek digitaal. Dat betekent dat je geen enorme oplage hoeft te maken, maar dat enkele dummies ter inzage liggen bij de diverse exposities en dat je - als je wilt - één exemplaar kunt bestellen. Dat werkt
wel zo goedkoop en effectief en het ziet er bovendien prachtig uit.  De prijs is nog niet bekend.
Info/contact/bestelling via jac.boogardvanden@maastricht.nl


In voorbereiding, tentoonstelling 'Petrus Regout: Vaeshartelt vorstelijke verblijfplaats'
De prenten zijn te bezichtigen tijdens de tentoonstelling die de huidige gebruiker van het landgoed, conferentiehotel Vaeshartelt organiseert op locatie in het kasteel.
in/rond kasteel Vaeshartelt

De expositie in Vaeshartelt zou in juli van start gaan, dan zijn de tuinen op hun mooist en bovendien de gescande prenten worden onder plexiglazen presentatiepanelen in de tuin neergezet.


De VVV Maastricht biedt diverse wandelingen rond het thema 'Maastricht in de 19e eeuw' aan, o.a.:
- rondwandeling door Kasteel Vaeshartelt en de tuinen: de tijd van Petrus Regout
   zondag 23 juli 2006, 13.00 uur
   Kasteel Vaeshartel, Weert 9, Maastricht
- rondwandeling door het Stadspark: het ontstaan van de 'groene plaetsche'
   zondag 20 augustus 2006, 14.00 uur
   VVV Maastricht, Kleine Staat, Maastricht

€ 3,95 p.p
Inschrijven VVV Maastricht, 043-3252121

In het kader van Open Monumentendag, zondag 10 september a.s. om 11.00 uur, verzorgt de heer Jac van den Boogard zelf een rondleiding door het kasteel en de tuinen van Vaeshartelt.  De borden met afbeeldingen uit het album staan dan nog in de tuin. De wandeling concentreert zich vooral op Regout en Willem II in Vaeshartelt.

Tentoonstelling 'Petrus Regout: voor vrienden en bekenden'
Een expositie rond het Album en het bekende portret dat Johan Egenberger maakte van Nederlands eerste grootindustrieel.
28 (niet 6) oktober 2006 - 13 januari 2007 in Regionaal Historisch Centrum Limburg

De expositie in het RHCL gaat vooral over Petrus Regout zelf met realia van Regout en de prenten uit het Album die met zijn bezittingen in Maastricht te maken hebben


In voorbereiding, tentoonstelling 'Van Drukmotief tot Afbeelding; Het proces van ontwerp tot afbeelding op object'
Exposities rondom de presentatie van een gerestaureerde handpersmachine voor de kopergravuredruk van Regout uit ca 1860.
april - juni 2007 in Museum de Historische Drukkerij Maastricht

De laatste Album-exposite vindt plaats in de voormalige showroom van de Sphinx en daarin staan de prenten van zijn industrieel complex centraal.

Verder:
- meer over Petrus Regout
- TIP artikel Regouts Rijkdom door Jac van den Boogard (uit Historische Studies Geuldal 11 (2001))
    Niet alleen een fantastisch artikel, maar ook met vele kleurafbeeldingen
- info over Vaeshartelt van Stichting Limburgse Kastelen
- info als via TUiN, Special Collections, Bibliotheek Wageningen UR
    klik Objecten en in Naam klik V en dan 'Vaeshartelt'

Jac van den Boogard heeft bij de restauratie van het kasteel in 1995 een boekje geschreven waarin ook de tuinen worden behandeld. Vorig jaar heeft hij dat boekje voor een herduk herschreven. In die tien jaar is een heel restauratie plan voor de tuinen gemaakt en bijna geheel gerealiseerd.(restauratie bruggen, zichtlijnen, theekoepel, ijskelder, fontein en vijvers, secret garden) Dat is gebeurd door Copijn uit Utrecht. Dat alles is in het herdrukte boekje beschreven.Al in een eerdere webpage veel rond beeldbanken verzameld.  Deze nagelopen en jawel in de beeldbank van Rijksarchief Limburg is meer te vinden.
Hieronder is een 2-tal zoek acties aangegeven en heb ik deze webpage gelinkt met gevonden afbeeldingen uit dit Rijksarchief.  Ik heb overigens enkel de 'tuinafbeeldingen' gelinkt.


Deel van resultaat na Zoek met    Dedie a mes enfants et mes amis

Dedie a mes enfants et mes amis    Album dédié à mes enfants et mes amis    Album dédié à mes enfants et mes amis

Album dédié à mes enfants et mes amis    Album dédié à mes enfants et mes amis    Album dédié à mes enfants et mes amis

Album dédié à mes enfants et mes amis    Album dédié à mes enfants et mes amis    Album dédié à mes enfants et mes amis

Album dédié à mes enfants et mes amis

Album dédié à mes enfants et mes amis    Album dédié à mes enfants et mes amis    Album dédié à mes enfants et mes amis

Album dédié à mes enfants et mes amis


Deel van resultaat na Zoek met    Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht

Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht

Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht    Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht    Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht

Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht    Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht    Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht

Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht   

Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht    Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht    Propriétés de Mr. P. Regout à Maastricht