CASCAD-E-NIEUWSBRIEF 43 HERFST 2014

Website: www.cascade1987.nl

INHOUD
  1. Inleiding: medewerking / aandacht / actie van donateurs gevraagd
  2. Nieuws / mededelingen bestuur
  3. Interactief / Actie
  4. Eerste kennismaking met…
  5. Recent verschenen en binnenkort te verschijnen publicaties
  6. Exposities en presentaties
  7. Agenda
  8. Buitenland

1. Inleiding: medewerking / aandacht / actie van donateurs gevraagd
* Begin 2014 is de stichting digitaal portaal Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) opgericht. Doelstelling is het versnipperde digitale aanbod rond kastelen, buitenplaatsen en landgoederen toegankelijker en inzichtelijk te maken voor een landelijk publiek. Op de site zijn vele activiteiten, evenementen etc. te vinden, die spelen op kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland. Alles wat de moeite waard is in verband met kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen kan iedereen zelf op deze website lezen en aangeven. Zie www.skbl.nl.
De website is nog niet helemaal ingevuld, maar is wel toegankelijk en geeft een duidelijk beeld van de stichting. Ook is sKBL al actief via deze afkorting op Linkedin en Faceboek. Veel over tuinen en parken is er helaas nog niet te lezen, maar wat niet is zal vast wel komen.

* Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 19 juni in Dalfsen presenteerden Landschapsbeheer Nederland en De12Landschappen hun nieuwe, gezamenlijke organisatie: LandschappenNL. Deze organisatie is de grootste belangenbehartiger voor het Nederlandse landschap. "Door de krachten te bundelen kunnen we ons nog effectiever en efficiŰnter inzetten voor landschap, natuur, erfgoed en burgers die zich hierbij betrokken voelen", aldus Hank Bartelink, directeur van LandschappenNL.Zie www.landschappen.nl.
Herfst in Overtuin Bisdom van Vliet.
Foto Maurice Kruk.

* Vorig weekend was het Open Monumentenweekend met het thema Op reis. Behalve dat wij groenliefhebbers natuurlijk onze aandacht richten op groen en juist daarnaartoe ‘op reis’ gaan, willen we ook uw aandacht vragen voor de ‘reis-landschapsarchitect’ in het verleden, Hein Otto. Over hem en zijn werk is in 2012 een rapport verschenen bij Het Spoorbeeld van Marinke Steenhuis en Lara Voerman. Landschap en spoor: Hein Otto landschapsarchitect bij NS van 1946-1979. (PDF)


2. Nieuws / mededelingen bestuur


Hierbij nog eenmaal de namen van het nieuwe Cascade-bestuur genoemd.
Wim Meulenkamp vicevoorzitter, Sandra den Dulk secretaris, Arthur Met penningmeester en administrateur, Martin van den Broeke contactpersoon voor activiteiten, Jan Holwerda vertegenwoordiger redactiecommissie. Helaas nog een vacature voor de post van voorzitter. Wie ziet het wel zitten om deze post te bezetten? Graag in dat geval contact opnemen met een van de bestuursleden.


3. Interactief / Acties

In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl.nl) zijn interessante titels te vinden,  ook voor ons vakgebied. Om maar enige te noemen (ca. 1200-heden), maar neem vooral zelf eens een kijkje en zoek wat u al heel lang zocht!
1641, Jan Adriaansz Leeghwater, Haerlemmermeerboeck
1769, J. le Francq van Berkhey, Natuurlyke historie van Holland. Deel 1
1837-, De Gids
1857, Christiaan Kramm, De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters, van den vroegsten tot op onzen tijd
1875-1884, Jacobus Craandijk, Wandelingen door Nederland met pen en potlood (7 delen)
1878, de werken van A.J. van der Aa
1897, Eli Heimans en Jac. P. Thijsse, Hei en dennen
1931, A.J.J. van de Velde en A.V. Westerhout, ‘Zuid- en Noordnederlandsche kruid- en tuinboeken vˇˇr 1800 I. Van Jacob van Maerlant tot Franciscus van Sterbeeck Door Prof. Dr. Alb. J.-J. van de Velde werkend lid der Kon. Vlaamsche Academie van Belgie.’ In: Verslagen en mededelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde 1931 (1931)

En nog heel veel meer, zelfs 2 Oldenburgers, hoewel ik die niet in een Letteren-bibliotheek zou opnemen. Kortom de keuze wat wel en wat niet, is me niet echt duidelijk.


4. Eerste kenmismaking met... William Kent in Nederland

* William Kent in Nederland is te vinden op de Cascade website, klik hier.


5. Recent verschenen en binnenkort te verschijnen publicaties
* C. Scheffer (redactie). Begeerlijk Berbice, de buitenplaats en haar bewoners. Voorschoten, 2014. ISBN 978-94-91229-22-0. € 17,50. 240 p.

Meer informatie, zie Cascade-weblog 12 september 2014.* Henk van Blerck, Harry Harsema (red.). Ruimte om dieper adem te halen – Lingezegen en de parken van Arnhem en Nijmegen. Wageningen, 2014.ISBN 978-90-75271-73-7, NUR 648.  € 24,90.

(overgenomen van uitgeverij Blauwdruk:) Parken zijn net als natuurlandschap bedoeld om 'dieper adem te halen', aldus planoloog en natuurbeschermer Hendrik Cleyndert (1880-1958). Dit boek is een gids voor de uiteenlopende parken van Arnhem en Nijmegen waarin de auteurs tegelijkertijd de maatschappelijke betekenis van het park verkennen. Arnhem en Nijmegen herbergen parken in een reeks van stijlen: de landschapsstijl, het volkspark, functionalistisch naoorlogs groen, stedelijke pocketparken - al dan niet collectief beheerd door omwonenden - en landschapsparken in het tussengebied, zoals Lingezegen. Het boek geeft aan de hand van essays en deze voorbeeldparken inzicht in de Nederlandse parkontwikkeling. Het is rijk ge´llustreerd met prachtige foto's.* Janneke van Dijk, Paleis Soestdijk: een cultuurhistorische wandeling. Utrecht, 2014. ISBN 978 94 6148 051 4. € 9,95. 72 p.

(overgenomen van uitgeverij Matrijs:) De erfgoedroute geeft een beeld van een landgoed dat door de verschillende bewoners elk op hun eigen manier is verbouwd, ingericht en beleefd. U wandelt door het park en het paleis zelf. Via de statige voortuin voert de route door de paleiskamers met hun historische interieur en door de modernere vertrekken van Juliana en Bernhard. Via het souterrain vervolgt de route zich om de grote vijver heen door het park achter het paleis. 

* Kool, D. de. Apollo en Diana op Huis te Manpad. HeerlijkHeden [tijdschrift van de Historische Vereniging Heemstede en Bennebroek], Jg. 41, Nr.161, pp. 16-18.

6. Exposities en presentaties

Zie ook de rechter kolom van onze eigen Cascade-website, onder AGENDA.

* Tentoonstelling Zomeren op de buitenplaats.
t/m zondag 28 september 2014 (nog 1 week)
Beeckestijn, Velsen-Zuid.
Kunstwerken ge´nspireerd op de buitenplaats Beeckestijn en een gravure uit 1772 – als een hedendaagse vertaling van het begrip ‘folly’. Ook interessant misschien i.v.m. de vondst van de nieuwe kaart van Beeckestijn van Jan Spruytenburgh uit 1742, besproken door Christian Bertram in het laatst toegezonden Cascade Bulletin 23-1 (2014), p. 45-55.
De tentoonstelling refereert aan het verleden van de buitenplaats als plek van rust en
contemplatie. Beeckestijn,  Een plek om te reflecteren over de ‘waardevolle 
nutteloosheid’ van het menselijk bestaan. Deze tentoonstelling versterkt de 
bestaansreden van Beeckestijn  - ook als ‘buitenplaats voor Amsterdammers’.
En dat is nodig om ervoor te zorgen dat deze historische plek niet zelf in een folly verandert!
Zie ook www.buitenplaatsbeeckestijn.nl.

* Tentoonstelling Met andere ogen
Oranjerie Twickel
t/m zondag 28 september (nog 1 week)
Zie cascade1987.nl.

* Tentoonstelling Natuurlijk, mijnheer De Virieu
Museum Stadskasteel Zaltbommel
t/m 28 sep 2014 (nog 1 week)
Zie cascade1987.nl.

* Beeldententoonstelling Alexander Calder 
Rijksmuseumtuinen Amsterdam
t/m 5 oktober 2014
Deze zomer zijn de Rijksmuseumtuinen het decor voor veertien sculpturen van Alexander Calder (1898-1976). Nooit eerder was een vergelijkbaar aantal grote werken van Calder in de buitenlucht bijeen. Mobiles, stabiles en standing mobiles: Calders bekende beeldenfamilies zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling door achttien bruiklenen van museale en privÚcollecties uit Europa en de Verenigde Staten: veertien buiten en vier binnen. Na de bronzen en fiber figuren van Henry Moore vorig jaar, vormen zij een prachtige setting in de stadse oase rondom het neogotische museumgebouw. Mooie aanleiding om de tuinen van het Rijksmuseum eens nader te gaan bekijken. Je kunt er ook een picknickmandje bestellen.
Zie ook rijksmuseum.nl.

* Tentoonstelling Heerlijk en Adellijk Groen. De historische tuinen van Hofwijck en Duivenvoorde.
t/m zaterdag 25 oktober 2014.
Huygensmusem Hofwijck, Voorburg & Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten.
Waarom ontwierp Constantijn Huygens zijn huis en de tuin in de vorm van een menselijk lichaam? Wie maakten de tuin van Kasteel Duivenvoorde tot een trendy barok lusthof en romantisch Engels park? En waarom waren de tuinen voor eigenaren van buitenplaatsen minstens zo belangrijk als het huis zelf?
Zie ook www.hofwijck.nl en www.kasteelduivenvoorde.nl.

* Fototentoonstelling Huis Leiduin te Heemstede. Bewoners en Bewerkers van Buitenplaatsen
t/m 14 november.
Huis Leyduin, Leidsevaartweg tussen nummer 49-51 te Heemstede,
parkeren Manpadslaan 2
Fotograaf Kenneth Stamp reisde de afgelopen maanden langs weelderige buitenplaatsen van Kennemerland. Hij fotografeerde bewoners en bewerkers van buitenplaatsen: gepassioneerde boswachters en huurders, ruige tuinders, kundige jagers en nonnen. De bijzondere tentoonstelling voert de kijker mee in het hedendaagse leven op historische buitenplaatsen. Door het gebruik van sterke contrasten in licht en donker, claire-obscure, refereert Stamp aan portretten van welgestelden van oude meesters.
Zie ook cultuurcompagnie.nl.


7. Agenda

Activiteiten georganiseerd door derden: 
(zie ook de AGENDA in de rechter kolom op de Cascade-website)

* 23 sep, lezing Prof. Johan de Haan (Radboud Universiteit), ‘Van Groninger borg tot Hollands stadspaleis: de betekenis van kunstnijverheid voor onderzoek en onderwijs’, Rijksmuseum, Auditorium. Zie www.danielmarot.nl.
* 1 okt Platform Groen Erfgoed, thema Landschap in de aanval, RCE Amersfoort.
* 13 nov Nationaal Monumentencongres, thema Ziel en Zakelijkheid, Philharmonie Haarlem.


8. Buitenland


Tommy Gardening

Garden Museum London.
Tentoonstelling Gardens and War, 24 september 2014 t/m 5 januari 2015, zie gardenmuseum.org.uk

In an encounter with Siegfried Sassoon in parliament in 1918, Winston Churchill claimed ‘War is the normal occupation of man’. When challenged, he added: ‘War – and gardening.’
The relationship between these two seemingly incompatible occupations is explored in our next exhibition ‘Gardens and War’. We also look at how planting and garden-making introduced beauty and normality in the most extreme places - at the Front and in the trenches of both armies, and in internment and Prisoner of War camps. The exhibition will also look at the importance of flowers as symbols of home and remembrance.
It is no surprise that the army organised the growing of vegetables at the Front – the exhibition features a medal awarded for the best grown on the Western Front. What is less well known is that soldiers also grew flowers, and the exhibition features rare photographs of flower gardens established at the Front. Wild flowers were also collected and treasured – on display will be an extraordinary collection of pressed flowers collected by ‘an incurable romantic soldier’ and sent home from the Balkans.
A collaboration with the RHS will tell the story of the British interned at Ruhleben in Germany, where three quarters of the interned soldiers joined the horticultural society. One of the most unusual items on display is a set of intricately carved gnomes, carved by an Austrian prisoner interned on the Isle of Man in 1917.
Flowers were as important as a symbol of remembrance at home as they were on the Front. Floral shrines were created in thousands of households in the absence of the bodies of their loved ones. In  1918, 100,000 people laid flowers at the memorial shrine in Hyde Park. Intended as a temporary structure, the memorial was kept in place for well over a year and led to the establishment of the Cenotaph.
The exhibition will open on 24th September 2014 and run until 5th January 2015.

Colofon

CASCAD-E-NIEUWSBRIEF is een uitgave van stichting Tuinhistorisch Genootschap Cascade
Eindredactie: Carla Oldenburger
Technische vormgeving: Jan Holwerda

Sluitingsdatum kopij volgende Cascad-E-Nieuwsbrief: 15 december 2014
Bijdragen, opmerkingen, vragen etc. kunt u emailen naar nieuwsbrief@cascade1987.nl


Kopfoto: uitsnede ontwerp Eyckenstein (Maartensdijk), L.A. Springer (1881), bron Bibliotheek WUR, Speciale Collecties