CASCAD-E-NIEUWSBRIEF 45 VOORJAAR 2015

Website: www.cascade1987.nl

INHOUD
  1. Inleiding: medewerking / aandacht / actie van donateurs gevraagd
  2. Nieuws / mededelingen bestuur
  3. Interactief / Actie
  4. Eerste kennismaking met…
  5. Recent verschenen en binnenkort te verschijnen publicaties
  6. Exposities en presentaties
  7. Agenda
  8. Buitenland

1. Inleiding: medewerking / aandacht / actie van donateurs gevraagd

* U heeft het allemaal gezien, de meeste mededelingen en acties uitgaande van het bestuur worden tegenwoordig op de website geplaatst of ontvangt u via email. Het is dus heel verstandig om steeds de websiteberichten te lezen. En dat wordt u gemakkelijk gemaakt door in de rechterkolom uw emailgegevens in te vullen: ”Ontvang een email na verschijnen van een nieuw bericht: aanmelden”.
Zo werd de Ronde Tafel Conferentie voor 11 april onlangs aangekondigd en werd u gevraagd, indien gewenst, u op te geven voor het schrijven van een artikel in een samen te stellen Cascade-bundel die eind van het jaar zal verschijnen. Aan de invulling van de Voorjaarsexcursie en de Midsummernight wordt gewerkt.


2. Nieuws / mededelingen bestuur


* Zie 1.


3. Interactief / Acties* In januari 2015 is de digitale publicatie over Begraafplaatsen in de Noordoostpolder gereed gekomen. Stichting Groene Parels werkte hier aan in 2013 en 2014. De publicatie biedt informatie, achtergronden en mooi beeldmateriaal over de begraafplaatsen van de Noordoostpolder. Zie: PDF Begraafplaatsen in de Noordoostpolder.


4. Eerste kenmismaking met...Catharina Polak Daniels (*11-06-1904 - †16-11-1989)

* Al heel wat jaartjes geleden, ik denk omstreeks 1990, heeft de Bibliotheek WUR / afdeling Speciale Collecties een grote collectie ontwerpen ontvangen van de tuinarchitecte Catharina Polak Daniels. Nooit van gehoord, dachten wij toen. Of we de collectie zouden opnemen hing af van het feit of ze wel of niet lid was geweest van de BNT. Dat was het geval, ze was zelfs voorzitter geweest, dus werden alle tekeningen keurig geďnventariseerd en in lades opgeborgen. Omdat zij in onze kringen toch nog steeds vrij onbekend is gebleven, volgt hier een korte samenvatting van haar leven en een kort overzicht van haar werken. Zie verder http://library.wur.nl/WebQuery/tuin.

In het kort wordt haar leven in 2002 als volgt door Eric Blok gekenschetst:
“Catharina Polak Daniels volgt, op voorstel van haar vader die hoogleraar interne geneeskunde is, in eerste instantie een opleiding tot kooklerares. Zij bezoekt dieetkeukens in Duitsland en is in Nederland betrokken bij de inrichting van de eerste specifieke dieetkeukens in ziekenhuizen. Omstreeks 1931 komt zij in kontakt met tuinarchitect Jan Vroom die door haar ouders is gevraagd om een tuinplan te maken. Polak Daniels tekent een alternatief ontwerp dat zo bij Vroom in de smaak valt, dat hij voorstelt dat zij op zijn kwekerij annex tuinarchitectenbureau in de leer komt. Tegelijkertijd volgt zij lessen aan de Tekenacademie en aan de Hogere Landbouwschool in Groningen. Vanaf omstreeks 1935 werkt Polak Daniels als zelfstandig tuinarchitecte. Haar belangrijkste werken dateren echter van na de Tweede Wereldoorlog. In 1950 vertegenwoordigt zij de B.N.T. op de oprichtingsvergadering van de International Federation of Landscape Architects (IFLA), enkele jaren later is zij voorzitter van de B.N.T. Behalve particuliere tuinen adviseert Polak Daniels bij stedelijke uitbreidingen en ontwerpt diverse school- en instellingsterreinen. Omstreeks 1970 behoort zij tot de eersten in Nederland die daktuinen ontwerpt, onder meer op de gebouwen van de Ministeries van Financieën en Algemene Zaken”.

In de Speciale Collecties Wageningen bevinden zich 74 ontwerpen voor villatuinen, 45 voor instellingen, 26 voor openbare parken, 1 begraafplaats (Zaandijk) en 1 collectietuin (Heidetuin en rosarium van kwekerij De Wilde in Bussum). Zij werkte in de provincies Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Holland, Utrecht en Groningen.
Enkele van haar meer bekende werken:
Den Haag, Hofje van Wouw, 1956
Den Haag, Min. van Financiën, binnenplaats met daktuin, 1973-1977
Den Haag, Paleis van Justitie, groenvoorziening en dakterras, 1975
Den Haag, Min. van Algemene Zaken, terrassen daktuin, 1977-1981
Den Haag, Stichting Rosenburg, tuin bij Ramaerkliniek, 1962-1966
Arnhem, Binnenhof Paleis van Justitie, 1962-1963
Arnhem, Kema, 1940-1955, i.s.m. P. Blaauwboer
Vele opdrachten voor groenvoorzieningen bij scholen, o.a.
Bilthoven, Tuin bij de Werkplaats Kindergemeenschap, 1966-1968
Maastricht, Bolwerk Bossche Fronten, 1956
Wassenaar, Buitenplaats Voorlinden (toekomstig Caldic Museum), borders en heestergroepen, 1962
Zutphen, Bolwerk en plantsoenen, na 1940


Foto van de blindentuin, ontworpen door Catharina Polak Daniels. Wolfheze, na 1940.


5. Recent verschenen en binnenkort te verschijnen publicaties
Het Kadaster. Aan de slag in de kadastrale archieven. € 18,00 (incl. verzendkosten)

Zie: Aan de slag in de kadastrale archieven.* René W. Chr. Dessing. De Amsterdamse buitenplaatsen: Een vergeten stadsgeschiedenis. Utrecht, 2015. ISBN 978 90 5345 491 6. € 19,95. 224 p.

Onderstaand vindt u een persbericht van Uitgeverij Matrijs. Ik heb een recensie geschreven die in het volgende Cascade Bulletin zal worden opgenomen.
(overgenomen van de uitgever Matrijs:) Rond Amsterdam liggen talrijke buitenplaatsen. Die zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door vooral Amsterdamse kooplieden en regenten om er in de zomer te genieten van de buitenlucht. De meeste buitenplaatsen zijn te vinden in Kennemerland en ’s-Graveland, maar ook langs de Vecht, Angstel en Amstel en in het Gooi.
In De Amsterdamse buitenplaatsen brengt kunsthistoricus René Dessing deze rijke lustoorden van weleer opnieuw tot leven en nodigt de lezer uit ze te bezoeken.
Het boek geeft een helder overzicht van de circa zestig overgebleven buitenplaatsen die vanuit Amsterdam zijn ontstaan en aangelegd. Samen bieden ze meeslepende verhalen over rijkdom, macht, architectuur- en tuingeschiedenis, maar ook over ziekte en dood, faillissementen en oorlogsgeweld. 
Daarnaast bevat dit boek informatie over wat je op de buitenplaatsen kunt zien en doen. 


* Armand Heijnen. Bloeiende wetenschap: 375 jaar Botanische Tuinen Utrecht. Utrecht, 2014. ISBN: 978-90-5345-481-7. € 19.95. 112 p.

(overgenomen van de uitgever Matrijs:) Historicus Armand Heijnen vertelt in dit boek over 375 jaar Botanische Tuinen in Utrecht verschillende verhalen uit de rijke geschiedenis van de Utrechtse universiteit. Over de hoogleraren, hortulani en studenten, het creatief omgaan met beperkte ruimte en natuurlijk over de planten en hun botanische wederwaardigheden.
Maatschappelijke ontwikkelingen waren vaak richtinggevend voor de ontwikkelingen in de tuinen. Het begon allemaal op bolwerk Sonnenborgh, waar hoogleraar geneeskunde Regius een kruidentuin liet aanleggen voor zijn studenten die geneesmiddelen moesten. Via een grotere tuin tussen Nieuwegracht en Lange Nieuwstraat - inmiddels bekend als de ´oude hortus´, de tuin van het Universiteitsmuseum - werd uiteindelijk een terrein op De Uithof op en rondom fort Hoofddijk ingericht. Met zijn aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid speelt ook deze moderne tuin weer in op nieuwe maatschappelijke uitdagingen.

6. Exposities en presentaties

Zie ook de rechter kolom van onze eigen Cascade-website, onder AGENDA.

* Rede en Rijkdom. Velsen-Zuid, Beeckestijn. t/m 31 mei 2015. Zie weblog 24 februari 2015.
* Adellijke Familieportretten op kasteel Duivenvoorde. Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten. 18 april t/m 24 oktober 2015. Zie weblog 18 maart 2015.
* Bloemenpaleis Het Loo. Paleis Het Loo, Apeldoorn. 21 april tot 30 augustus 2015. Zie hier.
* De IJzeren eeuw. Amsterdam Museum, Amsterdam. t/m 31 juli. Omdat ons aller tuinkunst-onderzoek vaak in de negentiende eeuw speelt, is het misschien interessant om eens deze tentoonstelling over de 19de eeuw te bezoeken. Zie hier.
* Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert. Van Eesterenmuseum, Burg. De Vlugtlaan 125, Amsterdam. , vr. en za. van 13- 17 uur. Nog een tweede tentoonstelling voor de modernisten onder ons. Zie hier.


7. Agenda

Activiteiten georganiseerd door Cascade: zie jaarprogramma.

11 april. Ronde Tafel Conferentie. Rhenen, Steakhouse Cunera boven NS station, middag 13.30-16.30 uur. Zie voor programma weblog 9 maart 2015.
xx mei Voorjaarsexcursie, nader informatie volgt via mail en op website.
21 juni Midsummernight, nader informatie volgt via mail en op website.

Activiteiten georganiseerd door derden: 
(zie ook de AGENDA in de rechter kolom op de Cascade-website)

* 16-18 april. Restauratiebeurs. ’s Hertogenbosch, Brabanthallen, Congrescentrum 1931.
De derde beursdag, zaterdag, staat in het teken van het beheer en behoud van kastelen, historische buitenplaatsen, landgoederen en andere monumentale woonhuizen. Immers een groot deel van het Nederlandse cultuurlandschap (65%) is particulier bezit. Het is dan ook belangrijk om aandacht te besteden aan interesses en behoeften van deze groepen. Deze dag legt het accent op de leefsfeer en leefomstandigheden in monumentale panden. Het thema van het symposium deze dag is: Waarom bewaren we monumentale architectuur?
* 17-18 april. De Hortus Botanicus Leiden bestaat 425 jaar. Ter ere hiervan een symposium. Zie weblog 13 maart 2015.


8. Buitenland

Tentoonstelling in London: Painting Paradise: The Art of the Garden. t/m 11 oktober 2015.
Location: The Queen's Gallery, Buckingham Palace. Zie hier.


Marco Ricci, A View of the Cascade, Bushy Park Water Gardens, c.1715. Courtesy of Royal Collection Trust / copyright Her Majesty Queen Elizabeth II 2014.

Whether a sacred sanctuary, a place for scientific study, a haven for the solitary thinker or a space for pure enjoyment and delight, gardens are where man and nature meet.
Painting Paradise: The Art of the Garden reveals the way in which gardens have been celebrated in art across four centuries.
Bringing together paintings, botanical studies, drawings, books, manuscripts and decorative arts, the exhibition explores the changing character of the garden from the 16th to the early 20th century. It includes works by Leonardo da Vinci, Maria Sibylla Merian and Carl Fabergé, and some of the earliest and rarest surviving depictions of gardens and plants.
Of het iets is, ik vraag het me af. De bijgeleverde tekst belooft heel wat, maar als je de bijgeleverde foto’s bekijkt, haak ik af. Ik zou er niet voor naar London gaan, maar als je er toevallig langs komt...

Colofon

CASCAD-E-NIEUWSBRIEF is een uitgave van stichting Tuinhistorisch Genootschap Cascade
Eindredactie: Carla Oldenburger
Technische vormgeving: Jan Holwerda

Sluitingsdatum kopij volgende Cascad-E-Nieuwsbrief: 15 juni 2015
Bijdragen, opmerkingen, vragen etc. kunt u emailen naar nieuwsbrief@cascade1987.nl


Kopfoto: uitsnede ontwerp Eyckenstein (Maartensdijk), L.A. Springer (1881), bron Bibliotheek WUR, Speciale Collecties