Catharina Polak Daniels

* * 11-06-1904 – † 16-11-1989

Al heel wat jaartjes geleden, ik denk omstreeks 1990, heeft de Bibliotheek WUR / afdeling Speciale Collecties een grote collectie ontwerpen ontvangen van de tuinarchitecte Catharina Polak Daniels. Nooit van gehoord, dachten wij toen. Of we de collectie zouden opnemen hing af van het feit of ze wel of niet lid was geweest van de BNT. Dat was het geval, ze was zelfs voorzitter geweest, dus werden alle tekeningen keurig geïnventariseerd en in lades opgeborgen. Omdat zij in onze kringen toch nog steeds vrij onbekend is gebleven, volgt hier een korte samenvatting van haar leven en een kort overzicht van haar werken. Zie verder http://library.wur.nl/WebQuery/tuin.

In het kort wordt haar leven in 2002 als volgt door Eric Blok gekenschetst:
“Catharina Polak Daniels volgt, op voorstel van haar vader die hoogleraar interne geneeskunde is, in eerste instantie een opleiding tot kooklerares. Zij bezoekt dieetkeukens in Duitsland en is in Nederland betrokken bij de inrichting van de eerste specifieke dieetkeukens in ziekenhuizen. Omstreeks 1931 komt zij in kontakt met tuinarchitect Jan Vroom die door haar ouders is gevraagd om een tuinplan te maken. Polak Daniels tekent een alternatief ontwerp dat zo bij Vroom in de smaak valt, dat hij voorstelt dat zij op zijn kwekerij annex tuinarchitectenbureau in de leer komt. Tegelijkertijd volgt zij lessen aan de Tekenacademie en aan de Hogere Landbouwschool in Groningen. Vanaf omstreeks 1935 werkt Polak Daniels als zelfstandig tuinarchitecte. Haar belangrijkste werken dateren echter van na de Tweede Wereldoorlog. In 1950 [correctie: 1948] vertegenwoordigt zij de B.N.T. op de oprichtingsvergadering van de International Federation of Landscape Architects (IFLA), enkele jaren later is zij voorzitter van de B.N.T. Behalve particuliere tuinen adviseert Polak Daniels bij stedelijke uitbreidingen en ontwerpt diverse school- en instellingsterreinen. Omstreeks 1970 behoort zij tot de eersten in Nederland die daktuinen ontwerpt, onder meer op de gebouwen van de Ministeries van Financieën en Algemene Zaken”.

In de Speciale Collecties Wageningen bevinden zich 74 ontwerpen voor villatuinen, 45 voor instellingen, 26 voor openbare parken, 1 begraafplaats (Zaandijk) en 1 collectietuin (Heidetuin en rosarium van kwekerij De Wilde in Bussum). Zij werkte in de provincies Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Holland, Utrecht en Groningen.
Enkele van haar meer bekende werken:
Den Haag, Hofje van Wouw, 1956
Den Haag, Min. van Financiën, binnenplaats met daktuin, 1973-1977
Den Haag, Paleis van Justitie, groenvoorziening en dakterras, 1975
Den Haag, Min. van Algemene Zaken, terrassen daktuin, 1977-1981
Den Haag, Stichting Rosenburg, tuin bij Ramaerkliniek, 1962-1966
Arnhem, Binnenhof Paleis van Justitie, 1962-1963
Arnhem, Kema, 1940-1955, i.s.m. P. Blaauwboer
Vele opdrachten voor groenvoorzieningen bij scholen, o.a.
Bilthoven, Tuin bij de Werkplaats Kindergemeenschap, 1966-1968
Maastricht, Bolwerk Bossche Fronten, 1956
Wassenaar, Buitenplaats Voorlinden (toekomstig Caldic Museum), borders en heestergroepen, 1962
Zutphen, Bolwerk en plantsoenen, na 1940


Foto van de blindentuin, ontworpen door Catharina Polak Daniels. Wolfheze, na 1940.