André stuurde foto’s en catalogus


Cementrustieke zaal (Lebbeke, BE)  Foto: André Hoek

Tijdens de laatste RTC, na de lezing over Cementrustiek door Wim, vertelde André Hoek over een bezoek aan een cementrustieke trouwzaal in Lebbeke (BE); een industrieel had het laten bouwen tegen het landhuis aan ter gelegenheid van het huwelijk van zijn dochter. André stuurde nu een 2-tal foto’s.

Ook vermeldde hij een catalogus,  Ciments & bétons S.A. Ancienne firme Blaton-Aubert uit Bruxelles [1889]. De digitale versie staat reeds op internet, bij Museum voor de Oudere Technieken.
Het omvat een veelheid aan betonelementen, (borst)beelden, maar ook kiosques, een arbre rustique, croix rustique en een enrochement getoond op de tentoonstelling te Amsterdam in 1877 (De tentoonstelling van internationalen tuinbouw in 1877 te Amsterdam?).


Cementrustieke zaal (Lebbeke, BE)  Foto: André Hoek

6 gedachten over “André stuurde foto’s en catalogus

 1. Wat een prachtige foto’s, en wat is die catalogus leuk! Overigens kunnen reizigers naar Brussel de burelen van de firma Blaton-Aubert nog altijd zien, komend vanuit Amsterdam links langs het spoor, net voor Bruxelles-Nord, en net voor die hoerenjuffrouwen in die etalages waar u natuurlijk nooit naar kijkt (ik in elk geval niet). Blaton-Aubert maakte onder meer de nog aanwezige grot in het Arnolduspark te Tiegem, en diezelfde grot heeft in ontwerp een prijs gewonnen in Duitsland. Hiermee weer adverteerde de firma in Nederland en gaf ook de prijs in ontvouwde vierkante meters. Een en ander heb ik in een artikeltje beschreven, maar ik ben vergeten waar. Hoe dan ook, de cementrustiek blijft een ‘open’ onderwerp en het zal nog wel wat jaartjes duren eer we er alles van weten.
  WGJMM

 2. 1ste advertentie Blaton-Aubert
  Als je een nieuwe naam of een nieuw ’trefwoord’ leert, of ervan doordrongen raakt, dan duikt het opeens her en der op. Je oog wordt er vanaf zo’n moment als het ware naar toe getrokken. Zo ook naar deze advertenties.

  Uit Sempervirens, jaargang 1875

 3. Beste BLATON mensen,
  Ik heb een beeld van Blaton Aubert in mijn tuin staan, ik vermoed van plusminus 1875.
  Heb hem pas gerestaureerd. Het is, wat ik meen te weten een rustende atleet, met zijn vingertje naar boven wijzen. Het beeld is 2244 cm groot.
  Misschien weten jullie er meer over te vertellen.
  Vriendelijke groeten van, Kees Meerten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *