Beheerdilemma


Schlossgarten Oldenburg  Foto: Niek Ravensbergen

Onlangs bezocht ik de Schlossgarten van het voormalige hertogelijk paleis in Oldenburg (bij Bremen). Een landschappelijk ontwerp van de Hofgärtner Bosse uit 1804-1809. Een aanrader. Het park van 18 hectare is beschermd.

Wat een gaaf geheel. Als je wilt ervaren hoe een landschappelijk ontwerp ruimtelijk bedoeld moet zijn, dan kan dat daar. Over de slingerende paden  flaneer je door groepen hoge prachtbomen. Na hun schaduw kom  je telkens weer in het stralende licht, en weer, en weer. Spannend ook, na elke bocht weer een ander uitzicht of perspectief.

Toen ik de week erna weer eens door Angerenstein jogde, een van Arnhems vele openbare 19de eeuwse parken, gingen mijn voeten over een informeel pad. De gemeente had dit pad onlangs maar geasfalteerd. Meebewegend met de massa. Erg praktisch, erg netjes. Maar ik betreur zulke ingrepen. Een voorbeeld van een vervagend ontwerp. Korte looplijnen zijn niet spannend, dat wist Bosse. Ik hoop dat beheerders zich in elk geval bewust worden van het dilemma tussen praktisch dan wel historisch verantwoord beheer.

Niek Ravensbergen

2 gedachten over “Beheerdilemma

  1. Nog even een aanvulling op het plaatje.Ik was in verband met “the roots” (van mijn man) verscheidenen malen in Oldenburg. Vandaar dat ik dit plaatje eens opduikelde, jammergenoeg zonder bronvermelding. Het park is een creatie van Christian Ludwig Bosse (1771-1831), eigenlijk de “Zocher” van Bremen. Samen met Isaak Altmann maakte hij na het slechten van de wallen in Bremen, tussen 1802 en 1804 een nieuw plan voor het walplantsoen van Bremen, dat tussen 1803 en 1811 werd uitgevoerd.Typisch voor die tijd natuurlijk de sierperken in het gras.CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *