Bloemen in het Mauritshuis

In het boek Bloemen in het Mauritshuis staan de twaalf mooiste bloemstukken van het Mauritshuis centraal. Het bloemenboek beschrijft op toegankelijke wijze de fascinatie voor bloemen in de 17de eeuw en de ontwikkeling van het genre in de schilderkunst. De bloemstillevens uit de vaste collectie worden afzonderlijk toegelicht met gedetailleerde beschrijvingen van de verschillende soorten bloemen ( met hun botanische benamingen) op de schilderijen.

Tulpen, anemonen, hyacinten, lelies, rozen waren in de 17de eeuw nog heel bijzonder en moeilijk verkrijgbaar. Toch staan de bloemstukken uit de Gouden Eeuw vol met deze zeldzame bloemen. In geen enkel bloemstuk ontbreekt een tulp, liefst in ‘gebroken vorm’.

Natuurgetrouwe weergave stond voorop bij het schilderen van bloemstillevens. Doordat de bijzondere bloemen moeilijk verkrijgbaar waren, was dit lastig. Bovendien bloeien de weergegeven bloemen niet allemaal tegelijkertijd en verwelken ze snel. Specialistische bloemschilders hadden hiervoor verschillende oplossingen gevonden. Zo schilderde de één bloemstillevens op basis van tekeningen en prenten of met behulp van eerder gemaakte studies. Een ander maakte een opzet in het voorjaar en vulde het schilderij gedurende het zomerseizoen geleidelijk in als de gewenste bloemen bloeiden. Via botanisten konden schilders aan de kostbare sierbloemen komen.

Ter gelegenheid van de nieuwe publicatie staan de bloemstillevens de komende vier maanden (7 mei t/m 2 sept.) volop in de aandacht. Er is een speciale bloemenroute in het museum uitgezet.  JH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *