Dat enkel door een eerdere weblog

   
Bron: Haags Gemeentearchief                        Bron: Dordrechts Museum

Ik was aan het zoeken en ‘bladeren’ in het beeldmateriaal, de beeldbank van het Haags Gemeentearchief. Kwam ik ‘Een symertisch gevormde tuin met daarachter een huis met bijgebouwen’  (1821), door Lamberts, G. (1776-1850) tegen. Geen verdere duiding, maar ik herkende het van een eerdere weblog over een schilderij van Samuel van Hoogstraten.

Bij de tekening ontbrak dus verdere informatie. Nu kan je een aanvulling intikken welke dan door Haags Gemeentearchief verwerkt wordt, aldus gedaan. Hebben ze er ‘Tuin van Samuel van Hoogstraten’ van gemaakt. Kijk zo heb ik het niet opgestuurd, maar na nieuw contact blijkt dat een correcte omschrijving zal volgen. En wat moet ik denken van de datering – schilderij 1647, tekening 1821 – een latere tekening met schilderij als basis?

Maar al met al toch leuk dat een eerdere weblog tot herkenning leidt.  JH
(klik afbeelding voor grotere weergave)

1 gedachte op “Dat enkel door een eerdere weblog

  1. Die G. Lamberts zocht ik nog even op op Internet. Hij heeft vaak oude huizen en oude historische voorvallen tot zijn onderwerp van tekening gemaakt. Vele voorbeelden van oude huizen, o.a. in Amsterdam. Hij zal het schilderij waarschijnlijk omstreeks 1821 onder ogen hebben gekregen en vervolgens hebben nagetekend. Leuk dat Cascade het gemeentearchief Den Haag nu nadere gegevens heeft kunnen verschaffen.CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *