Grot, rotspartij, watervalletjes en parasol te Batavia


Grot, rotspartij en watervalletjes in de Planten- en Dierentuin te Batavia (1880)
Bron: KITLV

Op zoek met termen als rots- en grotwerk en dan op een aantal mooie plaatjes stoten… De bron blijkt uiteindelijk de beeldbank van KITLV/Royal Netherlands Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies te zijn.

‘Grot, rotspartij en watervalletjes in de Planten- en Dierentuin te Batavia’ uit 1880 staat bij de beschrijving. En een pad slingert langs de rotspartij omhoog, tot onder een parasol. En dan hebben we weer een link met de weblogs van een aantal weken geleden. Gelukkig ‘mogen’ deze mooie foto’s in de weblog. In de doelstelling van Cascade staat nl. ‘gebieden die in het verleden onder invloed hebben gestaan van de Nederlandse tuin- en/of landschapsarchitectuur’. En dat deel van de doelstelling komt niet zo vaak naar voren.  JH


Grot, rotspartij en watervalletjes in de Planten- en Dierentuin te Batavia (1880)
Bron: KITLV

1 gedachte op “Grot, rotspartij, watervalletjes en parasol te Batavia

  1. Het houten hutje op de achtergrond is natuurlijk ook een juweeltje! Bij vrijwel ieder onderzoek komen weer lijntjes boven die naar de oost of de west gaan. De invloeden zijn er natuurlijk. Op De Viersprong hebben we net weer een stukje oral historie boven, was het niet dat het aan de andere kant van de wereldbol zat, maar duidelijk werd dat de broer van de eigenaar (jhr. H.J.M. Van Asch van Wijck 1848-1921) Titus Van Asch van Wijck 1849-1902, minister van kolonien en werkzaam in Suriname, met regelmaat langs kwam op De Viersprong. Alle leden van de familie hadden volgens deze bron sterke affiniteit met planten en tuinieren. Zal de mooie collectie palmen een beetje zijn geholpen door Titus? Ik zou het eigenlijk moeten gaan onderzoeken, reisje Suriname kan rond de kerstdagen een welkome afwisseling zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *