Japanse tuin Clingendael (Wassenaar) 2008

Vanaf 30 april is de Japanse tuin weer open gedurende zes weken (klik hier voor details). Dit jaar zijn een aantal interessante toevoegingen te zien.


Paviljoen in Japanse Tuin in Clingendael (Wassenaar), foto 1930

In het Paviljoen bevonden zich altijd schuifpanelen, in het Japans shoji genoemd, die echter sinds lang spoorloos zijn verdwenen (zie een foto uit ca. 1930). Door zorgvuldige bestudering van een reeks oude foto’s en een analyse op welke wijze de in totaal elf shoji in de daarvoor in het Paviljoen aangebrachte groeven functioneerden is het mogelijk gebleken een geheel identieke reconstructie te maken. De shoji werden ditmaal gemaakt in Japan, maar het is verheugend dat deze panelen ook kunnen worden geproduceerd met authentieke Japanse materialen in Nederland (zie www.kodama.nl). De nieuwe shoji werden op 24 april 2008 geplaatst.


Eilandlantaarn en het Paviljoen met de nieuwe shoji. Foto: Joost Gieskes

Op 25 april werd de verloren gegane lantaarn op het schildpadeiland door een – weliswaar veel voorstudie vergende –  nauwgezette reconstructie vervangen, zie foto. De maatvoering klopt exact. Het bijzondere is wel dat deze ‘Japanse’ lantaarn geheel in Nederland werd vervaardigd, een primeur.

Tenslotte werd een eenvoudig houten bruggetje in de tuin vervangen door een zogenaamde ‘dobashi’ ofwel ‘aardbrug’, een ontwerp in Japanse stijl, zie foto.


De ‘dobashi’ ofwel ‘aardbrug’  Foto: Joost Gieskes

Voor de fijnproevers: Japanse hoveniers, uitgenodigd door de gemeente Den Haag, hebben een Thujopsis dolobrata, een grote groep hoog uitgegroeide Chamaecyparis pisifera ‘Plumosa’, en diverse soorten Japanse esdoorn en Juniperus op Japanse wijze gesnoeid. Hierdoor werden de bomen en heesters flink transparanter waardoor de esthetische waarde aanzienlijk toeneemt.

Joost S.H. Gieskes

3 gedachten over “Japanse tuin Clingendael (Wassenaar) 2008

  1. Saburxc5x8d Sone. Wat heeft hij er precies aan gedaan? Ik las onder de eerste verwijzing (naar gegevens van de gemeente, denk ik)dat de tuinarchitect Sone was ingeschakeld. Gaat het hier om Saburxc5x8d Sone en is hij speciaal voor Clingendaal vanuit Japan overgekomen? Is hij de man die de snoei heeft verricht en weet de gemeente nu hoe vaak het snoeien moet worden herhaald? Eenmaal in de 5 of 10 jaar? CO

  2. Hij heet Masao Sone en op uitnodiging ca 6 dagen overgekomen, speciaal voor de snoei. Snoei wordt herhaald naar behoefte en wordt bepaald door groeisnelheid en ook wel de esthetica. Wat precies gedaan? Men noemt dat uitsnoeien zodanig dat men de individuele takken en de stam kan zien. Daarom zit er ook geen bruin meer in. CO je had een uitnodiging! Kom toch maar gauw kijken, ik leid je rond. JG

  3. Gisteren een bezichtiging gedaan en veel energie opgedaan. Kreeg veel inspiratie en het is een zeer rustgevende omgeving. Kwam redelijk opgeladen uit de tuin en heb erg van haar schoonheid genoten. Wil zeker dit jaar nog een bezoek leveren aan deze fantastische zen tuin. Raad een ieder ook aan om een bezoek te doen aan de plaatselijke bijhouder, want die heeft heerlijk honing. Mooie hoe westers en oosters samengaan in zo’n mooie omgeving. Hollandse tuin naast Engelse heeft ook wat mistycs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *