‘Koninklijke sferen’ (Soestdijk) – Ebbenhorst

In Museum Oud Soest loopt de tentoonstelling ‘Koninklijke sferen‘. Via de weblogs van 5 maart en 9 maart, door Gérard Derks, hebben we al kennis kunnen maken met Ebbenhorst en Soestdijk.

Gisteren heb ik even omgereden (op weg naar een uiteindelijke bestemming) en heb ik de tentoonstelling bezocht. Nou zou ik er niet speciaal een langere rit voor maken, maar als je in de buurt bent… Of als je er een dagje uit van maakt, in combinatie met Paleis Soestdijk, het park rondom het Paleis, het Baarnsche Bos of Kasteel Groeneveld… Een restrictie, Museum Oud Soest is enkel op zaterdag- en zondagmiddag open.

Gérard Derks en Ton Alders tonen een dertigtal reproducties in en rond Paleis Soestdijk, vanaf 1865. Deze wellicht oudste foto’s van het paleis zijn vervaardigd door de hoffotografen Ebbenhorst & Zoon uit Soest. De foto’s zijn afkomstig uit het Koninklijk Huisarchief en uit de collectie van Ton Alders, zelf een nakomeling van de fotografen Ebbenhorst. Meest aansprekend vond ik de ongeveer 20 zeer fraaie buitenopname’s, zoals die in weblog van 5 maart.

Andere krentjes waren een serie van copieën van prenten uit Atlas van Stolk. Een serie van copieën van foto’s van de vele dienstgebouwtjes en tuingebouwen. En, te kleine copieën van, kaarten ; van een ontwerp van Zocher (denk ik), van ‘carte de domaine de soesdsyk’, en ‘Zoesdijck’ (Van Staden?).
En dan zie je het verschil tussen te kleine of slechte copieën en de fraaie foto’s. Jammer dat er niet meer origineel materiaal was.

En voor de echte Oranje-fan is er nog veel, veel meer. Maar zaken als de mogelijke bril van Juliana spreken mij niet echt aan.  JH  (foto’s website Museum Oud Soest)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *