‘Landschap bij Beekhuizen’, D.J.T. Kerkhoff (1814)

Een persbericht van het Gelders Archief vermeldt de aankoop een unieke historische tekening van Daniel Johannes Torman Kerkhoff (1766-1821). Het gaat om een tekening van een landschap bij Beekhuizen (Velp ten oosten van Arnhem) in zwart houtskool, pen en zwarte inkt en waterverf, opgehoogd met wit en ‘gum arabic’, van 1814.

Het is een gezicht vanuit het noorden, stroomafwaards, op de salon in het park Beekhuizen ; bijzonder omdat andere bekende beelden meestal de salon, met de grote waterval, vanuit het zuiden laten zien. Dus een gezicht stroomopwaards (meer).

4 gedachten over “‘Landschap bij Beekhuizen’, D.J.T. Kerkhoff (1814)

  1. Als reactie op bovenstaande mededeling over de tekening van Kerkhoff, zou ik graag nog iets anders willen opmerken. Meestal zijn de bomen en struiken op tekeningen en prenten gefantaseerd of onduidelijk weergegeven, dwz kan men geen soorten onderscheiden. Heel vaak gok ik bij een dergelijk gebladerte als op deze tekening (als blad en stam en vertakking dus niet echt heel duidelijk zijn) op een es. Helemaal fout dus. Heel leuk dat hier dus duidelijk sprake is van berken.

  2. Ik was op zoek naar de afbeelding als in de weblog van Willem Overmars van 31-Dec, want ik heb ‘m ergens eerder gezien.
    Kom ik ineens een kleine zwart-wit afbeelding van de tekening van Kerkhoff tegen. In ‘De Nederlandse Buitenplaats‘ van Jhr. Dr. H.W.M. van der Wijck, pag. 267. Met ondertitel ‘Beekhuizen theesalon, aquarel D. Kerkhoff. Part. coll.

  3. Om even te reageren op Carla’s punt over herkenning van boomsoorten. Op de plaat van Kerkhoff zijn het inderdaad berken. Essen zouden daar op het onvruchtbare zand niet thuishoren. Op de andere prent, die met de waterval staan ook berken. Daarnaast staan er fijnsparretjes op (makkelijk te herkennen als kerstboompjes). Het donkere struikje net boven de naam Michael is een jonge els. Niet dat enig detail goed te determineren is, maar wel aan wat vogelaars noemen ” general shape and behaviour” , gecombineerd met het gegeven dat de randen van zulke kwelwaterrstroompjes heel karakteristieke plekken zijn voor elzen om zich te vestigen

  4. Ik neig naar de grouwe abeel (Populus canescens). Die vlekken op de stam doen wel aan berken denken, maar de gr.abeel kent dat ook. Bovendien worden berken niet zo groot, tenzij er van de perspectief niets deugt…JoostG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *