Linnaeusxe2x80x99 300ste geboortedag, 23 mei 2007

Dit heuglijke feit werd uitgebreid gevierd in Zweden en in Heemstede / Bennebroek, op de buitenplaats De Hartekamp, waar Linnaeus van 1735 tot 1737 werkte als lijfarts van de bankier en verzamelaar George Clifford.

Het programma was serieus en feestelijk. De gasten werden verwelkomd met taartjes versierd met het portret van Linnaeus. Heel bijzonder.
Na een welkomstwoord door de gastheren, de voorzitter van de Historische Vereniging Heemstede / Bennebroek en de voorzitter van de Raad van Bestuur van De Hartekamp Groep, allereerst gericht aan de ambassadeur van Zweden en de burgemeesters van Heemstede en Bennebroek, hield de botanicus dr J. Mennema, bekend van de Flora van Heukels,  een zeer interessante lezing over Linnaeus en diens betekenis voor de ontwikkeling van de botanische wetenschap. Ook waren er vertegenwoordigers van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging aanwezig. Leden van deze vereniging hadden een nieuwe wandelgids over De Hartekamp samengesteld, waarvan eerste exemplaren werden aangeboden aan de ambassadeur van Zweden, en beide voorzitters hierboven genoemd.

100 jaar geleden, 23 mei 1907, had de Natuurhistorische Vereniging een borstbeeld van Linnaeus aan de toenmalige eigenaar van de Hartekamp aangeboden en hier werd nu, door de ambassadeur een krans gelegd onder het spelen van het Zweedse volkslied. Een waardige handeling. Na een herdenkingswoord door de ambassadeur werd het officiële gedeelte van de middag afgesloten. Daarna volgde een hapje en een drankje en het uitdelen van cadeautjes. De gasten kregen de nieuwe wandelgids en een reproductie van de kaart van De Hartekamp uit 1708 mee naar huis.

Zoals al in de vorige Cascad-E-Nieuwsbrief werd aangekondigd, zal Cascade op het Mini-symposium in november as. ook aandacht besteden aan Linnaeusxe2x80x99 300ste geboortedag.
Het idee is om eerst met een groep geinteresseerden het Museum xe2x80x98De Casteelse Poortxe2x80x99 in Wageningen te bezoeken. Hier is vanaf  16 juni de tentoonstelling In de lusthof van Linnaeus: op zoek naar verwantschap en verscheidenheid, te bezichtigen. Daarna een gezamelijke maaltijd, gevolgd door een lezing van dr Renske Ek over de botanische verzameling van George Clifford, de bewerking hiervan door Linnaeus en zijn tijd op Clifford’s buitenplaats de Hartekamp in Heemstede. Op deze heuglijke dag werd een nieuwe website, vervaardigd door Renske Ek, geopend; zie www.george-clifford.nl  CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *