Mozaïekvakken voor buitenplaats De Viersprong (Woudenberg)


Mozaïekvakken  Bron: Utrechts Archief, familie de Beaufort

Waar de buitenplaats De Viersprong twee jaar geleden nog onbekend was, is hier al een beetje verandering in gekomen. De eigenaren hebben een behoorlijke restauratie van het pand laten uitvoeren en ondergetekende houdt zich bezig met het historisch verantwoord beheer van het park.

Volgens de redengevende omschrijving van RACM is het hoofdhuis opgetrokken in de stijl van het eclecticisme. De tuin rond het hoofdhuis is helemaal in stijl van eind 19e eeuw. Het park zelf is zeer eigenzinnig van opzet. Rond de buitenplaats, gebouwd in 1896, lagen enkele mozaïekvakken en we hebben besloten dat er vijf van deze vakken terug gaan komen. Drie voor het hoofdhuis en twee achter het hoofdhuis in de zichtas, gericht op de kruising van de wegen N224 en N226 ( De Viersprong).

De gebouwen zijn in gebruik genomen door het Reclame en Communicatie bureau Hemels van der Hart; een enthousiaste  groep van ongeveer 40 mensen werkt dagelijks in deze fantastische omgeving.

Nu zijn er bij Cascade heel veel mensen die weten hoe deze vakken historisch juist op te bouwen. En er zijn ook mensen die het eigenlijk wel eens zouden willen proberen maar een beetje voorzichtig zijn om daadwerkelijk iets te ontwerpen. In ieder geval is het zelden mogelijk dat het ontwerp uitgevoerd gaat worden. Het wordt tijd om die kans eens te nemen.

Onze vraag: Maak een ontwerp van de vijf mozaïekvakken. De vakken worden zuiver rond met een doorsnede van 400cm. De vakken worden omgeven met de beeldschone takkransen als op foto 1. Verder worden de vakken bol geprofileerd en van goede grond, met oude stalmest, voorzien. De natuurlijke grondsoort is een zandgrond met een ph waarde van rond de 4, de bezonning is prima. Foto 2 toont een afbeelding van de buitenplaats welke representatief is voor het streefbeeld; de palmen en Agave zijn in ons bezit en de collectie gaat komende jaren uitgebreid worden. Het ontwerp moet voorzien zijn van een plantlijst, liefst met wetenschappelijke benaming maar met de Nederlandse plantennamen komen we ook heel ver. De eigenaren van De Viersprong zullen de ontwerpen uitkiezen en deze worden dan uitgevoerd. Er staat ontwerpen want we willen ieder jaar iets anders brengen. We bewaren alle ontwerpen en kiezen ieder jaar een nieuwe. Als het ontwerp wordt uitgevoerd ontvangt de ontwerper bericht en een uitnodiging te komen (helpen).

De historisch juiste invulling is natuurlijk van belang maar,xe2x80xa6xe2x80xa6.. de eigenaren gaan kiezen en niet de tuinbaas. De eigenaren hebben goede smaak maar geen enkel besef van historisch juiste beplanting. Zelf ben ik er van overtuigd dat een goede beplanting er direct wordt uitgepikt. Om u in te leven in de smaak van de eigenaren of wat er nu eigenlijk gebeurd op De Viersprong kijkt u even op www.hvdh.nl.

De ontwerpen graag naar amazinggardens@hetnet.nl en ik zal u namens De Vierspong via de Cascade weblog op de hoogte houden van de invulling van de vakken.  Niet bang het verkeerd te doen of er te weinig vanaf te weten, gewoon een keer doen want het is ontzettend leuk! Om de laatste twijfel weg te nemen leg ik deze vraag ook neer bij de mensen van het reclamebureau. Deze vormgevers weten in de regel het verschil tussen een beuk en een eik nog niet maar hebben een bijzondere kwaliteit als het gaat om kleur en vorm.

Richard Zweekhorst, tuinbaas De Viersprong Woudenberg


De Viersprong (Woudenberg)  Bron: Huiscollectie De Viersprong

3 gedachten over “Mozaïekvakken voor buitenplaats De Viersprong (Woudenberg)

  1. Heel scherp Arinda! Foto 1 is genomen bij huize Laanzicht in Woudenberg. Hemelsbreed op ongeveer 5 km. van de Viersprong. Er waren familiebanden tussen de eigenaar van laanzicht en de Viersprong. (Constantiahoeve)

  2. Als je toch enige vrijheid hebt, zou je voor een van de vijf vakken kunnen denken aan Floraxc2xb4s klok. Leuk om eens uit te proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *