Schatten Elswout veiliggesteld

Overveen – Het rijke kunst- en archiefbezit van Elswout wordt voor het grote publiek toegankelijk gemaakt. Daartoe is door de eigenaar van het landgoed, Staatsbosbeheer, een bruikleenovereenkomst gesloten met het Noord-Hollands Archief.

De afgelopen dagen werden de Elswout-schatten vanuit het poortgebouw aan de Elswoutslaan overgebracht naar de Jansstraat in Haarlem. Daar worden de documentaire boeken, kaarten en tekeningen schoongemaakt, geïnventariseerd en waar nodig gerestaureerd. Boswachter Marijke Dirkson wijst hier op een kaart van Hendrik van Zutphen uit 1812 een nog altijd vitale woudreus uit de eervorige eeuw aan. Verder bevat de collectie ontwerpen van architect C. Muiskens van het Grote Huis, de Oranjerie en de boerderij en Amsterdamse panden van de familie Borski.

Uit internet archief van Haarlems Dagblad, 13-jan-2006

(ik was, en ben, op zoek naar scans van Elswout materiaal en kwam bovenstaand bericht tegen)

2 gedachten over “Schatten Elswout veiliggesteld

  1. Dit zal waarschijnlijk vooral betreffen de kaarten en ontwerpen van het landgoed Elswout, die in 1977 door mij beschreven werden in de Catalogus van de tentoonstelling Stadspark en Buitenplaats, p. 53-68 (Frans Hals Museum, 28 mei -4 september 1977 ). Het betreft de kaart van Elswout uit 1812 van H. van Zutphen; een situatiekaart en een ontwerp van Elswout van C.E.A. (Eduard) Petzold uit 1883; het ontwerp van Leonard A. Springer van Elswout uit 1883; en nog enkele andere kaarten en gravures, allemaal tot voor kort aanwezig in het poorthuis van Elswout. Het is een zeer verstandige beslissing dat deze en andere kaarten eindelijk worden overgebracht naar het Noord-Hollands Archief. Sinds 1977 zijn van verschillende kanten in deze richting aanbevelingen gedaan.

  2. Email-contact met Noord-Hollands Archief gaf de navolgende reactie/aanvulling:

    Alles wordt gereinigd, waar nodig geconserveerd en vervolgens natuurlijk ook beschreven. Onze bedoeling is dat alle beeldmateriaal ook gedigitaliseerd wordt en indien mogelijk toegankelijk komt via internet. De enige keer dat dit niet mogelijk is zal zijn indien de Auteurswet overtreden zou worden. Dat is in dit geval niet van toepassing.

    Gezien het feit dat we mooi materiaal betreffende Elswout in diverse collecties hebben, zowel deze aanwinst als eerdere aanwinsten (bijvoorbeeld de tuinontwerpen van Petzold en een niet uitgevoerd plan van Springer), zullen we ook wel een keer een expositie gaan houden. Alleen over de termijnen kan ik nu met geen mogelijkheid wat zeggen. Dit jaar in elk geval nog niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *