Spiraalpad Beekhuizen


Kaart van een gedeelte van het Landgoed Biljoen genaamd Beekhuizen (detail).
Ontworpen en op den Steen gebragt door J. Willemse (1823)  Bron:
Gelderland in beeld

De Gelderlander meldde deze week Oppepper voor Rhedense landgoederen en Spiraalpad in voormalig plezierpark Beekhuizen bij Velp komt terug.

Het betreft hier Landgoed Beekhuizen (Velp), Heuven (Rheden) en Rhederoord (De Steeg).
Het ‘doel van de operatie is om de oorspronkelijke opzet terug te brengen en ook de aankleding minder rommelig te maken. Zo zijn veel oude zichtlijnen dichtgegroeid.zeker is dat het spiraalpad op landgoed Beekhuizen bij Velp in oude luister wordt hersteld … Het mooie van het pad: er zaten vroeger zestien plaatsen in waar je als wandelaar uitzicht had over de regio. Maar de meesten zijn dichtgegroeid.

Het bovenstaande detail uit de kaart van Beekhuizen door J. Willemse (1823) laat de 16 lanen/stralen zien en het zicht blijkt bv uit de onderstaande ets van de hand van Christian Henning (ca. 1790).

Meer lezen? Pak De aanleg van Biljoen en Beekhuizen in de tijd van J.F.W. baron van Spaen van Biljoen door U.M. Mehrtens en H.M.J. Tromp (Bijdragen tot het bronnenonderzoek naar de ontwikkeling van Nederlandse historische tuinen, parken en buitenplaatsen ; 14) erbij.  JH


Vue de la Montagne de Sapins a Biljoen (ca. 1790)
Links Chr. Henning, rechts J.G. Michaël Architect  Bron:
Geldersch Archief

2 gedachten over “Spiraalpad Beekhuizen

  1. Een herstelplan en maatregelenplan waar zowel de deskundigen en Natuurmonumenten als de klankbordgroep zich in kunnen vinden liggen nu ter tafel. Meer in de Regiobode. Of donderdagavond 27 jan naar De Roskam te Rheden.

  2. De oude sfeer van rijkdom in een aangenaam wandelpark. Dat is wat Natuurmonumenten wil terugbrengen op landgoed Beekhuizen. Niet het landgoed herstellen naar een vroegere situatie. Natuurmonumenten kiest ervoor om de oude elementen te nemen als uitgangspunt en deze op te knappen aangepast aan deze tijd. Landgoed Beekhuizen wordt een aangenaam wandelpark waar de grandeur van vroeger ten volle beleefd kan worden.
    Aldus valt te lezen op de site van Natuurmonumenten, in een bericht over het herstelplan; een 3tal elementen wordt uitgelicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *