Stichting De DonderbergGroep

Ik had al eerder wat stukjes van een in ontwikkeling zijnde site gezien, maar nu blijkbaar officieel beschikbaar en bereikbaar, de site van Stichting De DonderbergGroep. Een site in ontwikkeling, maar nu al leuk.

Bovenstaande afbeelding van Kabuur in Elswout (Overveen) is afkomstig van en een link naar deze site.

2 gedachten over “Stichting De DonderbergGroep

  1. Ik heb me net vorige week even met Kabuur bezig gehouden. Weten jullie wat Kabuur betekent? Ik wist het niet, maar nu begrijp ik het. Het is hierboven eigenlijk fout gespeld; je behoort eigenlijk Ka-buur te schrijven en dan wordt de betekenis ook begrijpelijker. Het betekent Ka (Ka’ tje, of Kaatje), de buurvrouw. Heeft iemand overigens een grotere en duidelijker foto voor mij (met hogere resolutie)? Zelf heb ik ook wel een foto, maar het vrouwtje dat over het halve deurtje buigt is altijd onduidelijk, omdat ze meestal in de schaduw van het rieten dak staat. Wie heeft een foto met de zon op het vrouwtje Ka-buur?

  2. geen probleem om als er zon is een digitale foto van ka-buur te gaan maken. Het vrouwtje is natuurlijk talloze malen overgeschilderd. Haar kleding is moeilijk regionaal te duiden. Erik de Jongh ziet haar als prototype van een boerenvrouw die het weiland (in haar blikrichting, dus gelegen achter de fotograaf) tevreden inspecteert. Weilanden met vee op landgoederen uit eind 18e, begin 19e eeuw verwijzen ook naar het goede van het landleven
    als (Nederlands) arcadisch ideaal.
    Een van de laatste familieleden die afstamde van de Borski’s en Van der Vlieten van Elswout, bezitters gedurende de hele 19e en eerste helft 20e eeuw, was mevrouw Nancy de Jong Schouwenburg-Brand. Zij vertelde mij dat in de familie het verhaal ging dat Ka-buur een Zandvoortse visservrouw moest verbeelden die haar man op Elswout het middagmaal kwam brengen. Zandvoortse vissers zouden in de winter op Elswout zijn ingezet om de vijvers uit te diepen.
    Het is natuurlijk niet uitgesloten dat de plaatselijke schilder als enig referentiekader de Zandvoortse vissersvrouwendracht had. In Overveen en omgeving was geen specifieke boerendracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *