Vestingwerken van Nijmegen


Afbraak van de vestingwerken, met op de achtergrond de Kronenburgertoren en de spoorbrug (1879)
Rudolphus Lauwerier  Collectie Museum Het Valkhof (
bron / groot)

Afgelopen zondag de tentoonstelling Lauwerier en Korfmacher in Valkhofmuseum te Nijmegen bezocht (even een uurtje, lang leve museumjaarkaart).

Een tentoonstelling met 65 foto’s, aquarellen en schilderijen van twee Nijmeegse kunstenaars, de amateur-schilder Rudolphus Lauwerier (1797-1883) en de fotograaf Gerard Korfmacher (1835-1914), die ieder de vestingwerken van Nijmegen voor of gedurende de afbraak vanaf 1874 vastlegden. Een tentoonstelling die iets biedt voor de geinteresseerde uit Nijmegen of omgeving en niet zo zeer tuinhistorische objecten kent. Dat wil zeggen, niet specifiek tuinhistorisch, maar toch wel leuk aangezien vestingwerken nogal eens de basis voor een reeks van tegenwoordige parken vormten. Zo ook in Nijmegen: Kronenburgerpark, Hunnerpark / ’t Valkhof, de Singels.

Na aanname van de nieuwe Vestingwet in 1874 volgde voor o.a. Nijmegen opheffing van de vestingstatus. Eindelijk mocht Nijmegen uit z’n wallen breken. In 1876 begon de afbraak en deze werd vier jaar later voltooid. Rond 1875, kreeg Korfmacher van het Nijmeegse gemeentebestuur de opdracht om een serie foto’s van de vestingwerken te maken. In dezelfde periode, vooral tussen 1876 en 1880, maakte Lauwerier meerdere aquarellen en schilderijtjes die de sloop van de Nijmeegse vestingwerken als onderwerp hadden. De Lauwerier veroorloofde zich overigens wel regelmatig artistieke vrijheden, maar het zijn juist zijn werken die een beeld van de afbraak en de schaal daarvan bieden.  JH

Zie ook Ivens foto’s, weblog 8 apr. 2007.


Afbraak van de buitenpoort van de Hezelpoort, met op de achtergrond de Kronenburgertoren (1876)
Rudolphus Lauwerier  Collectie Museum Het Valkhof (
bron / groot)

2 gedachten over “Vestingwerken van Nijmegen

  1. Als er een verkiezing kwam ‘Webmaster van het Jaar’ dan denk ik Jan dat je hoge ogen zou gooien, om niet te zeggen de eerste plaats krijgt.Altijd alert, altijd informatief, altijd extra gegevens. Bravo! Joost
    P.S. Ik nodig ook andere ‘Cascadisten’ uit om blijk te geven van hun waardering

  2. Ja Jan Holwerda,een geval apart. Persoonlijk heb ik hem in de mail wel een keer of wat bedankt voor zijn fantastische bijdrage. En heerlijk en eerlijk kritisch commentaar mogen ontvangen. Maar je hebt helemaal gelijk, op het podium van Cascade mag ook wel eens die waardering worden uitgesproken. Dus Jan bij deze, een geweldige webmaster, die er naar eigen zeggen weinig verstand van heeft, wij weten wel beter.
    Waarbij natuurlijk de kanttekening hoort dat achter de schermen nog veel meer mensen veel werk verzetten voor Cascade en daarvoor ook alle waardering.
    Toch wil ik een kanttekening plaatsen bij de nominatie webmaster van het jaar.
    Vroeger werden de goede tuinbazen ook al weggekocht……….de rest kunt u zelf invullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *