Wijkse tuinkunstenaars a.h. Hollandse & Pruise Hof

Het Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede heeft vorige week haar nieuwe wisseltentoonstelling geopend over Wijkse tuinkunstenaars in de zeventiende eeuw.

Op de tentoonstelling is onder meer te zien het manuscript tuinmodellenboek met parterres de broderie en allerlei soorten latwerken van Anthonie van Langelaar en zijn nazaten (1685-1772), een aquarelschildering van de Rosa gallica door Alida Withoos en een aantal prenten van buitenplaatsen, allen uit de Speciale Collecties van de Bibliotheek Wageningen UR.

De tentoonstelling duurt tot 18 juni en is te bezichtigen dinsdag t/m zondag van 13:30 -17:00. Het museum ook mee aan het Museum Weekend van 8 en 9 april.

www.museumdorestad.nl

3 gedachten over “Wijkse tuinkunstenaars a.h. Hollandse & Pruise Hof

  1. Wijkse tuinkunstenaars aan het Hollandse en Pruisische Hof’ Dit is de titel van de tentoonstelling die de website geeft. Mijn vraag is nu wat hebben Anthonie van Langelaar en Alida Withoos nu met Wijk (bij Duurstede) te maken. Kwamen zij uit Wijk og hebben ze daar gewoond? Ook zou ik graag nog een link willen geven naar de web-tentoonstelling die Liesbeth voor mijn afscheid maakte in 2000, en waar Alida Withoos een belangrijke rol in speelt, getiteld De wereld van Alida Withoos (1662-1730), botanisch tekenares in de Gouden Eeuw, http://library.wur.nl/alida/

  2. In De Gouden Eeuw van de Hollandse tuinkunst van J.D. Hunt en E. de Jong wordt onder catalogus nummer 9 Verzameling, van afbeeldingen van bloem en grasperken, doolhoven, tuinhuizen, lustprieelen, latwerken, boomen, bloemen en planten van A. Langelaar en M.C. Langelaar genoemd.

    Het is een manuscript met geaquarelleerde pentekeningen van parterres, latwerken en planten en dateert waarschijnlijk van ca. 1685. De stijl van de treillageontwerpen is verwant aan die van Jan van der Groen. De Jong vermeldt dat over de Langelaars verder nog niets bekend is (in 1988).

    Catalogus nummer 9 (pag. 121) laat een boog en pyramiden van treillage zien. Dezelfde afbeelding, maar groter, is ook opgenomen in De Tuinen van Willem en Mary van D. Jacques en A.J. van der Horst (pag. 135).

    Tot slot wordt op een page van Special Collections t.a.v. dit werk van de Langelaars gemeldt dat ‘We plan to make them online available for research and study’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *