Zeldzame primula’s in de tuinen van Paleis Het Loo

Van 26 april tot en met 9 mei 2006 besteedt Paleis Het Loo in de voorjaarsbeplanting speciale aandacht aan de tuinprimula. Onder de titel “Delicate schoonheid” worden de zeldzame oude primulasoorten in het zonnetje gezet.

(afbeelding eigendom van Paleis Het Loo Nationaal Museum Apeldoorn)

De bloemen van de aurikel, beter bekend als tuinprimula, zijn juweeltjes in kleur en tekening. In tegenstelling tot de tegenwoordige eenkleurige soort huis-, tuin- en keukenprimula, zijn er in de paleistuinen zo’n honderdvijftig verschillende variëteiten van de primula te bewonderen. Gestreepte, gepoederde, dubbelbloemige; de variatie is eindeloos. De plant was in de 17de en 18de eeuw zeer geliefd bij de aristocratie en rijke burgerij. Koningin Mary had bij haar paleis zelfs een speciale aurikeltuin met een zogenaamd aurikeltheater. Met stellages werd een theateropstelling gebouwd om de collectie planten goed tot haar recht te laten komen en de bloemen van dichtbij te kunnen bekijken.
In de Koninginnetuin van Paleis Het Loo wordt een dergelijke opstelling gereconstrueerd in de beschutting van de overgroeide wandelgangen, de berceaux. Daarnaast zijn er primula’s geplant in tuinparterres. In het museum is een folder verkrijgbaar waarin een wandeling langs de voorjaarsbloeiers staat beschreven.

De lente is dé gelegenheid om te genieten van de vele soorten bijzondere voorjaarsbloemen in de tuin van het museum. Het is de enige historische tuin in Nederland waar de 17de eeuwse Hollandse voorjaarsbloeiers op oorspronkelijke wijze zijn opgeplant. Samen met vaste planten, beeldenvijvers en spuitende fonteinen zorgen ze voor een kleurrijk en afwisselend schouwspel. Ook is er in de maanden april en mei gelegenheid om in het Paleispark rond het jachtslot Het Oude Loo een pracht aan rododendrons en azalea’s te bewonderen.

Paleis Het Loo Nationaal Museum
Postadres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang: via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn.
Geopend: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur.
Gesloten : ’s maandags, tenzij een feestdag.
Entree: € 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. € 3,00 p.p.
Routebeschrijving: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen.
Openbaar vervoer: Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bosch) en 10 (Kerschoten), halte Gedenknaald.
Informatie: 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Informatie Paleispark: www.kroondomeinhetloo.nl

3 gedachten over “Zeldzame primula’s in de tuinen van Paleis Het Loo

 1. De aurikeltuin. Koningin Mary had bij haar paleis zelfs een speciale aurikeltuin met een zogenaamd aurikeltheater, schrijft Marion Lenders. Ik zou graag willen weten waar die dan was? Was dat in de tuinen van Hampton Court of op Het Loo? Zijn daar ooit afbeeldingen van gemaakt in de 17de eeuw of geschreven bronnen van gevonden? Ik geloof dat ik ze nooit gezien heb in ieder geval. Zou dat niet een heel bijzonder artikel zijn, als daar iets meer aandacht aan zou kunnen worden besteed? De aurikels van Koningin Mary? Lijkt me fantastisch. Is er nog een mooi plaatje bij te versieren Ben of Marion, want ik ben bang dat toch niet alle Cascade-leden exact weten om welke bloemen het gaat. Groet Carla.

 2. De aurikeltuin van Koningin Mary. Het antwoord van Ben Groen, de conservator van de tuinen van Het Loo, heeft hij mij per email opgestuurd maar wil ik de lezers van de weblog toch niet onthouden. Hij schrijft:
  Mary had een aurikeltuin op Hampton Court. Zie “De tuinen van Willem en Mary”, door David Jacques en Arend Jan van der Horst e.a.. Amsterdam, 1988, p.187: Koningin Mary en de hertogin van Beaufort kweekten ook auricula’s, terwijl ze uitgebreide collecties succulenten bezaten.
  In het boek “Bloemen constig geschikt” door Yvonne Molenaar. Zwoille, 1998, p. 86, staat te lezen: Het septemberboek van Robert Furbers “Twelve Months of flowers” (1730) toont een aantal auriculasoorten…[een van de twee] favoriete soorten van Koningin Mary en in grote getale aanwezig in de tuin van haar Engels paleis Hampton Court.
  In de Codex Honselaerdicensis staan nogal wat aurikels afgebeeld. Deze behoorden dus tot Mary’s collectie.
  In Garden History 33, 1 (2005) staat het artikel “The pond garden at Hampton Court”, one of the best -known examples of a sunk garden. Hierin een plaatje met het Auricula Quarter van Mary.
  Dit was het antwoord van Ben Groen van Het Loo.
  Dat plaatje van de Auricula-quarter van Queen Mary, waar ik eigenlijk naar vroeg, zullen we hopelijk op de tentoonstelling zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *