‘Elswout op de digitale kaart’, lancering & lezingen (2).

 
Links de onbewerkte digitale versie van de kaart van Elswout (1812),
van Hendrik van Zutphen (1757-1830).  Rechts na bewerking.
Bron: NH Archief.

Een avond over Elswout en dan met name de kaart van Elswout, die van Hendrik van Zutphen (1757-1830) uit 1812. Een bomvolle zaal, meer dan 130 aanmeldingen… En wat moet je over 2 uur info vertellen? Welke krenten pik je eruit? Eigenlijk moet je het hele verhaal dan reproduceren; een grote krent. Tja, dat gaat niet lukken in een weblog. Dus doen we het met wat verwijzingen en aanwijzingen.

– Picturae verzorgde de digitalisering, zie hun bericht.
En als je een filmpje met de stappen t.b.v. de digitalisering van een andere reusachtige kaart wilt zien, kijk dan hier (Kaart van Zijnen met de heerlijkheid Tilburg en Goirle (3x4m)). En voor de geïnteresseerden ook nog even een heel goed artikel over die Kaart van Zijnen.

– Frederike Leffelaar verhaalde over de materiële staat en conditie van de kaart. Wat daar ook allemaal niet naar voren komt en uit te halen is. Heel bijzonder. Ik kan niet zo snel een artikel of presentatie van gelijke strekking vinden, moet wel bestaan… Soortgelijkends komt ook naar voren in bovengenoemd filmpje en artikel.

– Inger Groeneveld vertelde over het ontstaan en de eerste fases van Elswout. Haar artikel in Bulletin KNOB 111-2 (2012) brengt deze info ook en is zeer de moeite waard. Klik hier voor de Engelstalige samenvatting en de noten.

– Christian Bertram ging vervolgens naadloos in op met de landschapsstijl en achtergronden en natuurlijk op de kaart. Hij zoomde in op een hele serie details uit de kaart. De scan en het kunnen werken met kleuraanpassingen brengt details en teksten naar voren die eerder nauwelijks zichtbaar waren of over het hoofd werden gezien. Die details kan een ieder nu zelf bekijken en nalezen op de beeldbank van NHA.
In de viewer zijn de onder de kaart staande icoontjes van belang. Hier een afbeelding van een serie van 3 van deze icoontjes.  De linker resulteert in fullscreen tonen van de kaart, de rechter brengt opties om met de kleurinstellingen te ‘spelen’. Daarmee kom je tot verschillen als bovenaan deze weblog; de onbewerkte en een bewerkte versie.

Voor € 6,00 kun je ‘m aankopen en downloaden. Een bestand van 130Mb is het resultaat. Als je die daarna aanklikt om in de viewer te bekijken, dat duurt even… Je hebt dan de onbewerkte kaart, dus ietwat grauw, donker. Bewerking is een noodzaak. Het resultaat zal zijn dat iedere publicatie als het ware een nieuwe versie van de kaart zal brengen.

Nu nog zelf de kaart zien en in- en uitzoomen, klik hier.  JH

4 gedachten over “‘Elswout op de digitale kaart’, lancering & lezingen (2).

  1. Enig idee, Jan, hoe deze innovatie te volgen is over andere archieven e.d. Kortom wat is de breedte van deze vernieuwing? Enig idee? Groet,

  2. René, zoals Picturae zelf al zegt, sinds 2002 bestaat de techniek die ook bij deze kaart is uitgevoerd. Het inzoomen is bij vele kaarten en afbeeldingen in vele archieven, beeldbanken enz al een tijd van toepassing.
    Wat hier iig bijzonder is zijn de afmetingen (en de kaart zelf natuurlijk!). En wat ik als nieuw beluister is de nog grotere nauwkeurigheid bij het scannen en de latere weergave. Lees het ‘samenvoegen en aansluiten’ van de in losse digitale delen ‘geknipte’ kaart.

    • Dat is het precies Jan. Bovendien kan door de verbeterde kwaliteit de kaart ook beter worden gegeorefereerd en over google earth worden gelegd, m.a.w. het historische beeld over het actuele beeld. Ik weet dat het op de avond jammerlijk mislukte, deels door technisch falen en deels omdat je met bijna 39gr griep in je bed hoort te liggen. Maar als geïnteresseerden het alsnog willen zien, dan kunnen zij bij mij het bestandje aanvragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *