Details groen erfgoed program op restauratiebeurs.

Van de site van De Nederlandse Restauratiebeurs geplukt, de details van het groen erfgoed program:

Donderdag 18 april, 13.30 – 17.00, Platform Groen Erfgoed met als thema: ‘Restaureren: eerste hulp of opereren?’. Er wordt ingegaan op de vraag ‘Wanneer en hoe in te grijpen in het verval van historische tuinen, parken en buitenplaatsen?’ Dagvoorzitter Annemarie van Leeuwen (eigenaar bij Groene Geschiedenis), sprekers Willem Overmars (kunsthistoricus en landschapsarchitect), Simon Klingen (landgoeddeskundige), Catharina van Groningen (senior specialist historische tuinen, parken en buitenplaatsen bij de RCE) en Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Vrijdag 19 april, 14.00 – 17.00, de Groene Colleges, onder verantwoording van Het Gilde van Tuinbazen, de Vakgroep Erfgoedhoveniers en de Vereniging Kennisontwikkeling Groen Erfgoed. Onder leiding van Ruurd van Donkelaar (horticulturist), met een lezing over stinzenplanten door Trudi Woerdeman (Erfgoedhoveniers), Taco IJzerman (Gilde van Tuinbazen) over historische moestuinen en tot slot Lucia Albers (Groep Kennisontwikkeling).

Zaterdag 20 april, de Groene Discussie, onder verantwoording van Tuinhistorisch Genootschap Cascade. Leo den Dulk (voorzitter Cascade) is dagvoorzitter en discussieleider; sprekers zijn Leo den Dulk, Lucia Albers en Eric Blok.

Als u gratis entree wilt, dan moet u zich registreren en een bezoekerscode invullen. U doet dit hier, met bv de code NRF312 (van Restauratiefonds) of NRB148 (van Total Wall Concept) of NBR356 (De Zinkmeesters) of (Lunsingh). Cascadedonateurs krijgen nog bericht over de gratis toegang.  JH

3 gedachten over “Details groen erfgoed program op restauratiebeurs.

 1. Lucia’s lezing op vrijdagmiddag is getiteld ‘Wel eens een boomboeket gezien?’ en gaat over bijzondere boomvormen in historische parken: de betekenis van samengestelde bomen en boomboeketten.

 2. Aanvullingen op program Platform Groen Erfgoed, op donderdag 18 april:
  13.30 uur: Inleiding door dagvoorzitter Annemarie van Leeuwen
  13.45 uur: Restauratiefilosofie door Willem Overmars
  14.15 uur: Historische laanbeplanting; waardevol of waardeloos door Simon Klingen
  pauze en speakerscorner
  15.30 uur: Rood en groen; een compositie door dr. Catharina van Groningen
  16.00 uur: Beplanting in historische context door Cor van Gelderen

  Voor meer details zie: http://restauratiebeurs.nl/programma/lezingen/donderdag

 3. Aanvullingen op program Tuinhistorisch Genootschap Cascade, zaterdag 20 april:
  11.00 uur: Herstel van buitenplaatsen: Kiezen of delen?, door Eric Blok. De Nederlandse buitenplaatsen vragen om een adequaat beheer waarin recht gedaan wordt aan hun specifieke waarden en kenmerken.
  11.30 uur: Restaureren, een huiskamerdiscussie of een kwestie van kennis en goed kijken?, door Lucia Albers. Onderhouden, restaureren, renoveren, welke ingreep is geboden?
  12.00 uur: John Bergmans, tuinarchitect van industriëlen en socialisten, door Marianne van Lidth de Jeude en Johanna Karssen. De sprekers doen onderzoek naar het oeuvre van John Bergmans in een gezamenlijk project van BONAS en de Nederlandse Tuinenstichting.
  12.30 uur: De tulp in historische beplantingen, door Leo den Dulk. Voor de herinrichting van historische tuinontwerpen zijn verschillende oude tulpenrassen beschikbaar. Maar waar vind je hoe ze precies werden toegepast: werden ze in patronen gerangschikt, wat was de plantafstand, hoe werden kleuren gecombineerd? Een exposé over de beschikbare historische bronnen.

  Voor meer details zie: http://restauratiebeurs.nl/programma/lezingen/zaterdag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *