200 jaar geleden overleed J.D. Zocher sr

Burgelijke stand Baarn, 16 mei 1817

Tweehonderd jaar geleden, op 15 mei 1817 overleed Johan(n) (Jan) David Zocher te Soestdijk.
Op 16 mei 1817 meldden rentmeester Charles Francois Simond en dagloner Gerrit de Zoete zich bij Frans Pen, burgemeester en ambtenaar van de burgerlijken stand van Baarn, met de mededeling dat de ‘Heer Johan David Zocher architeck’ de voorgaande avond om 11 uur was overleden. Burgemeester Pen stelde dezelfde dag de vrederechter van Haarlem middels een brief op de hoogte. Zoon Jan David Zocher junior maakte de dood publiekelijk bekend via de Opregte Haarlemsche Courant van 24 mei 1817.
Jan Holwerda

Vrede- en politiegerechten Haarlem

Opregte Haarlemsche Courant 24 mei 1817

5 gedachten over “200 jaar geleden overleed J.D. Zocher sr

  • De rentmeester en dagloner die de dood van Zocher gemeld hebben, hebben Zocher vast niet goed genoeg gekend om geboortejaar en -plaats te weten (als je met collega’s werkt weet je dat van de meesten ook niet). Leeuwarden zal alles te maken hebben met het feit dat zijn oudste en enige dochter aldaar getrouwd was en er woonde, en ook de oudste zoon, Jan David junior, op dat moment in Leeuwarden woonde.
   Zocher sr. noemde als trotse vader zijn oudste tweetal natuurlijk steeds opnieuw. Hij zal er zelf ook wel vandaag komen zullen de rentmeester en dagloner hebben gedacht. 🙂

 1. Weer eens de discussie daarover op de TTTsite teruggelezen – leuk en zeker informatief omtrent die kwestie.

 2. Ja, deze akte en het briefje aan de vrederechter waren me wel bekend, hoewel niet met foto’s verluchtigd in onze Zochers online.

  ===Zie verder http://www.oldenburgers.nl/berichten, waar vandaag ter herinnering aan deze gebeurtenis, een filmpje is te zien over Zocher sr. en Soestdijk===========

  Arinda’s verbazing, over de vermelding van de geboorteplaats van Zocher, zijnde Leeuwarden, is heel begrijpelijk. Als iemand plotseling sterft in jouw bijzijn, ga zelf maar na, en je moet daarna de geboorteplaats en namen van vader en moeder opgeven, dan zou ik het in 99 % van mijn vrienden en kennissen ook niet weten. En hij woonde nu eenmaal bij tijd en wijlen in Leeuwarden, dus zal hij daar wel vandaan komen….
  Zelf ben ik in Torgau op twee archieven geweest en heb daar mogen vernemen dat hij in Torgau geboren was. Zie Zochers online (https://www.oldenburgers.nl/pdf/zocher-online.pdf), zoek maar op Torgau, waarbij de desbetreffende personen en archieven worden genoemd. Echt geen twijfel over mogelijk. CO.

  • De ‘verwarring’, ik zeg liever: de verschillen zitten hem niet alleen in Zocher’s geboorteplaats, ook zijn geboortejaar komt niet overeen. Ook zijn trouwakte geeft een ander geboortejaar, zie de TuinTerTijd-blog.
   Ook toen zal men al iets als een persoonsbewijs gehad hebben? Daar kunnen de buren eea van hebben afgelezen?

   Ook bij Gijsbert van Laar (1768-1820) deed zich dit voor; zijn geboortejaar werd tot voor enkele jaren op 1767 gehouden; zijn sterfakte geeft echter zijn (tot op de maand precieze) geboortejaar (mei 1768) en -maand aan. De Gijsbert van Laar uit 1767 is vrijwel zeker een eerder geboren en zeer jong overleden broertje. Het was heel gangbaar een volgend kind dezelfde namen te geven. (Van Laar deed dit zelf ook bij zijn kinderen).

   Kortom: wie is er een keertje in de buurt van Leeuwarden om DTB/kerkboeken te raadplegen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *