2012, jaar van de Historische Buitenplaatsenn

Op erfgoedstem.nl is een bijdrage opgenomen over een brainstormmiddag die plaatsvond op Kasteel Groeneveld. Over het idee om 2012 uit te roepen tot themajaar voor Historische Buitenplaatsen. Ruim veertig organisaties met circa vijftig vertegenwoordigers namen deel.

Naar aanleiding van de middag op Groeneveld is een werkgroep opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van musea, particuliere buitenplaatsen, natuurorganisaties, overheden en wetenschappers. Deze werkgroep gaat van start om doelstellingen te formuleren, activiteiten te bedenken en voldoende draagvlak te creëren.

Waarom in 2012? Gemeld wordt dat dan veel valt te herdenken en te vieren De Beemster, met in haar verleden veel buitenplaatsen, bestaat dan 400 jaar. Veertig jaar geleden (1972) luidden in Delft veel particuliere buitenplaatsbezitters de noodklok met een expositie xe2x80x98Nederlandse Buitenplaatsen bedreigd?’. Deze tentoonstelling heeft toen veel in werking gezet voor het behoud en instandhouding van historische buitenplaatsen. Verder bestaat de historische vereniging Niftarlake (Vechtstreek met haar buitens) in 2012 honderd jaar.

En de webmaster is maar zo brutaal om nog een reden te melden, Tuinhistorisch Genootschap Cascade bestaat dan 25 jaar.  JH

2 gedachten over “2012, jaar van de Historische Buitenplaatsenn

 1. Beste Cascade-vrienden,

  Dank voor het melden van dit initiatief waarbij ik een ieder van harte uitnodig mee te denken, suggesties te doen, ideeën te ontwikkelen of programma’s te bedenken of voor te stellen.
  Zeer binnenkort gaat de werkgroep van start met het nadenken over doelstellingen en acitviteiten. Inmiddels zijn reeds heel wat positieve en ook bijzondere suggesties binnen. Ik hoor graag van u.

  Ik wens alle Cascadevrienden een goed Kerstfeest en voor 2010 een gezond en leerzaam jaar. René Dessing

 2. Beste allen,

  Gisteren een reactie geplaatst via Linkedin/de Erfgoedstem, temeer daar het mij niet onbelangrijk lijkt dat, wanneer een dergelijk bericht wordt gelanceerd, en een aanzet tot een eventueel serieus meedenken wordt beoogd, het m.i. tevens van belang is, ook voor diegenen die deze brainstormsessie inzake het betreffende onderwerp (2012 themajaar historische buitenplaatsen) niet hebben bijgewoond, het verslag n.a.v.deze bewuste bijeenkomst, te koppelen aan de betreffende websites/weblogs.

  Hartelijke groet & tot wederzien in tweeduizend10.
  Ina Eskes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *