Adelaar op theekoepel Rosendael

In het Lente-nummer 2006 van Mooi Gelderland, het tijdschrift van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, staat een artikel met fraaie foto’s over de restauratie van het interieur van de theekoepel van kasteel Rosendael.  Vanaf juli 2002 is begonnen om te komen tot de ‘handhaving van de verstilde sfeer van de theekoepel’. Niet overschilderen, maar conserveren.  Zo blijft de ‘veroudering zichtbaar’.

Nu staat op de website van van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen:

Na ruim dertig jaar schittert de adelaar weer op de theekoepel Rosendael.
In 2003 werd een begin gemaakt met de restauratie van de 18de-eeuwse theekoepel van kasteel Rosendael. De houtwormgaten zijn zorgvuldig gedicht, delen met verfverlies zijn geretoucheerd en de geschilderde bovendeurstukken (vier jaargetijden) zijn teruggeplaatst. De theekoepel is alweer enige tijd één van de pronkstukken in het park.

Een ding ontbrak echter nog! De adelaar, die tot in de jaren xe2x80x9970 van de vorige eeuw op het dak van de theekoepel stond. De xe2x80x99verdwenenxe2x80x99 adelaar is helaas nooit meer teruggekeerd. Wel is het gelukt een adelaar te reconstrueren die de vergelijking met het oorspronkelijke exemplaar moeiteloos kan doorstaan. Trots als een pauw staat de adelaar vanaf 9 juni weer te schitteren op het dak van de theekoepel Rosendael.

In dit verband is het ook leuk een kort verslag, wat opmerkingen, van de studiemiddag ‘Hemelwaterafvoer redt theekoepel‘ (2003) van de Stichting het Nederlandse Interieur (SHNI) te lezen.  JH

1 gedachte op “Adelaar op theekoepel Rosendael

  1. In het voorjaarsnummer 2005 van het Bulletin Stichting Vrienden P.H.B./ Vrienden N.L. staat een artikel van Cascadelid Johan Carel Bierens de Haan getiteld “De adelaar op de theekoepel van Rosendael”, pp. 28-31.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *