Advertenties in gidsen ter bevordering van vestiging en toerisme


Uit Gids voor Zeist [ca. 1905]  Bron: delpher.nl/nl/boeken

Voor oude gedigitaliseerde kranten kijk ik nogal eens op www.delpher.nl/nl/kranten. Maar Delpher omvat meer, ook ‘eigen’ boeken (Boeken basis, naast die in Google books), tijdschriften en radiobulletins zijn onderdeel. Eigenlijk te lang niet meer onder Boeken basis gekeken, recent weer eens en ik ‘struikelde’ over Gidsen uit de eerste twee decennia van de vorige eeuw. Veelal uitgebracht door plaatselijke of regionale VVV’s e.d. Daar staan naast beschrijvingen en geregeld foto’s vaak ook advertenties in. Mooi tijdbeeld geven deze advertenties. En, ook heel leuk, tuinarchitecten en kwekerijen e.d. kom je ook tegen. In deze weblog een aantal voorbeelden.
Jan Holwerda


Uit Gids tot bevordering der vestiging in de gemeente Rheden 1923  Bron: delpher.nl/nl/boeken


Uit Gids voor Bussum en Naarden [ca. 1900]  Bron: delpher.nl/nl/boeken


Uit Gids voor Arnhem en omstreken [ca.1907]  Bron: delpher.nl/nl/boeken


Uit Gids voor Bergen en Bergen aan Zee 1914  Bron: delpher.nl/nl/boeken

8 gedachten over “Advertenties in gidsen ter bevordering van vestiging en toerisme

 1. Mooie vondst Jan. Ik denk dat het ontwerp van Ottp Schulz een ontwerp voor een buitenplaats voorstelt. Helaas kan ik de tekst niet lezen. Het zou dan wel een buitenplaats moeten zijn ontworpen vóór 1905. Ik keek al op mijn eigen lijstje, waar o.a. Prattenburg en Bosch en Duin op voorkomen. Maar die zijn het niet denk ik. Heeft iemand een idee wat dit ontwerp van Otto Schulz voorstelt? CO.

  • Ik denk een studieontwerp Carla. Nog even online boekje ‘gepakt’.
   Ook groter is het slecht leesbaar. Ik denk dat er staat

   Linnaeus
   Park Anlage

   Leipzig

  • In 1894 doet Schulz mee (‘buiten programma’) met ‘plantteekeningen’ op een Bloemententoonstelling in Baarn (Algemeen Handelsblad 4 augustus 1894) en in 1896 met ‘eenige groote platen, waarop in vogelvlucht een geheel plan van een park met toebehooren is afgetekend op een tentoonstelling in Leeuwarden (Leeuwarder courant 11 juli 1896).

   En enige maanden eerder staat hij met de onderstaande advertentie in de Leeuwarder courant (13 februari 1896). Deze advertentie vermeldt eveneens Leipzig.
   Schulz heeft het daarin overigens ook over prima referentiën in Friesland. Maar welke dan? Op http://www.cascade1987.nl/rudolf-max-ahirn-otto-schulz/ staan geen Friese tuinen, en ook nog geen objecten van voor 1896.

   null

   • Volgens Schulz’s ‘Prospectus 16’ (hieronder al genoemd, daterend uit 1911 of later) had hij ‘Sedert 1894 (…) werken op Tuin-Architectonisch gebied uitgevoerd’ in onder meer Leeuwarden. En om in Friesland te blijven: ook in Kollum.
    Dan zakt het snel al via Ruinerwold en Zwolle naar het midden van het land, waar het zwaartepunt ligt.
    Geen concrete locaties, helaas…

 2. In een ‘brochure’ van het bureau van Schulz uit op zijn vroegst 1911 staat een pagina met een afbeelding van een “Groote Zilveren Medaille”, die hij in 1893 in Leipzig gewonnen had “Für vorzügliche Leistung”.

  Het ging om de Internationale Jubiläums-Gartenbau Ausstellung 1843 Leipzig 1893; Unter allerhöchstem Protektorat sr. Majestät d. Königs Albert v. Sachsen.

 3. Otto Schulz, Tuinarchitect, de Bilt, staat in de ‘Catalogus en Tentoonstellinggids’ van de ‘Groote Tuinbouw Tentoonstelling op het landgoed Schoonoord te Zeist’ in 1909 vermeld in de lijst van ‘Binnenlandsche Juryleden’. Tevens als deelnemer: Schulz, R.A.M. Otto, de Bilt. Het is een interessante gids met heel veel namen van kwekers, tuinarchitecten en tuinbazen en uiteenlopende advertenties (kassen, kwekers, gereedschappen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *