Afbeeldingen der fraaiste, meest uitheemsche Boomen en Heesters – J.C. Krauss


Afbeeldingen der fraaiste, meest uitheemsche Boomen en Heesters, J.C. Krauss (1802-1808)
Bron:  Antiquariaat Jan Meemelink

Ook in het meest recente nummer van Cascade Bulletin duikt van Laar met zijn Magazijn van Tuin-sieraaden weer op. Vaak wordt ook haar pendant Krauss’ Afbeeldingen der fraaiste, meest uitheemsche Boomen en Heesters genoemd (zo ook hier).

Van van Laar worden meestal wel afbeeldingen getoond. Verder kennen we nu natuurlijk ook de CD versie (zie weblog 10 aug.).
Maar ik denk dat het werk van Krauss veel onbekender is, behalve misschien qua naam. De complete titel luidt Afbeeldingen der fraaiste, meest uitheemsche Boomen en Heesters : Die tot versiering van Engelsche bosschen en tuinen, op onzen grond, kunnen geplant en gekweekt worden; benevens de beschrijving van derzelver kenmerken, voortkweeking, nuttigheden en andere bijzonderheden, ingericht om aan de liefhebbers van zodanige bosschen of tuinen de kennis van dezelve zo aangenaam als nuttig te maken.
Het is een werk van 126 handgekleurde platen met beschrijving. Een uitgave van 21 delen van elk 6 platen, verschenen van 1802 tot 1808. Johan Carl Krauss (1759-1826) was een in Duitsland geboren professor in de medicijnen in Leiden.

Ik ken zelf een exemplaar in Speciale Collecties te Wageningen UR, maar internet geeft ook een mogelijkheid om een flink deel van de platen te zien.

Antiquariaat Jan Meemelink heeft nl. een exemplaar te koop, zie Krauss’ webpage
Maar hetzelfde antiquariaat biedt ook een groot aantal losse platen te koop aan. Deze zijn digitaal te bekijken en geven hiermee een mooie indruk van het werk. Een snel overzicht bereikt u via zoek images.

Een ander werk van Krauss zijn de delen 3 t/m 6 uit het 6-delige Afbeeldingen der artseny-gewassen met derzelver Nederduitsche en Latynsche beschryvingen. Zie leesmaar.nl   JH

 

1 gedachte op “Afbeeldingen der fraaiste, meest uitheemsche Boomen en Heesters – J.C. Krauss

  1. Ik zag op een lijst met veilingresultaten (nov-2007) dat een exemplaar van Krauss met 83 (van de 126) afbeeldingen niet verkocht was ; de minimum inzet van xe2x82xac 1.000- werd niet gedaan/gehaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *