Afkomstig van wijlen den heer Leonard A. Springer

Aanleiding is de digitale versie van L.A. Springer, De oud-Hollandsche tuinkunst (overdruk uit Eigen Haard), Haarlem 1889 ; klik hier voor PDF. Gewoon, leuk voor de heb. Ik had al een PDF van zijn door WUR Spec Coll gescande Bibliographisch overzicht en vond gisteren nog een veilingcatalogus.

In 1898 kwam Leonard A. Springer in Tijdschrift voor tuinbouw al met ‘Een overzicht der literatuur der Tuinkunst’. Dit was de basis voor zijn in 1936 verschenen L.A. Springer, Bibliographisch overzicht van geschriften, boek- en plaatwerken op het gebied der tuinkunst, Wageningen 1936 ; klik hier voor PDF. Met bij veel werken een korte beschrijving en/of een duidelijke mening.

Leonard Antonij Springer overleed op 28 september 1940. In 1936 had Springer al veel tekeningen, prenten en documentatiemateriaal aan de Landbouwhogeschool geschonken en na de dood van Springer mocht de bibliothecaris van de Landbouwhogeschool boeken uitzoeken die hij voor de bibliotheek belangrijk achtte (Over de Springer collectie schreef Carla O. in Caert-thresoor 1 (1982) nr 1, klik hier voor PDF).

En dan vindt op 18 juni 1941 de veiling van de rest van zijn collectie plaats, de catalogus geeft een overzicht: Nederland: kaarten, stads en dorpsgezichten, kasteelen, buitenplaatsen ; teekeningen en prenten uit de 17e – 19e eeuw o.a. door: C. Bisschop, … ; afkomstig van wijlen den heer Leonard A. Springer, Tuinarchitect, Haarlem en het eerste gedeelte van een Haagsche verzameling ; publieke verkoop: 18 Juni 1941 ; klik hier voor PDF. Hier staan ook weer leuk dingen in. Kijk zelf maar eens of je iets van gading kunt vinden, helaas is alles al ‘weg’.
Jan Holwerda

1 gedachte op “Afkomstig van wijlen den heer Leonard A. Springer

  1. Aanstaande zaterdagmiddag opent in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen een overzichtsexpostie met werken van Cornelis Springer, de vader van Leonard. Bij die expositie verschijnt een publicatie waarin het leven en veel werken van Cornelis Springer worden behandelt. Auteur is kunsthistoricus ?Arnold Ligthart, die mij vertelde dat er in het boek weinig te vinden zal zijn over vader en zoon Springer. Helaas. Het is best interessant om te onderzoeken of klanten van Cornelis opdrachtgever zijn geweest van Leonard. Groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *