Bijdrage Provincie Limburg aan herstel landschapspark Vaeshartelt.


Vaeshartelt (Meerssen), het Grand Canal in haar glorietijd (186x).
Links de achterzijde van de gebouwen en de grote cascade, midden het Grand Canal.
Uit: Album dédié à mes enfants et mes amis (1863/6/8) Bron: www.regout.be.

In een persbericht meldt de provincie Limburg dat Vaeshartelt in het kader van de subsidieregeling Buitenplaatsen 2012 kan rekenen op een bijdrage van maximaal € 188.500,- voor het herstel van haar Engelse landschapspark.
Met deze subsidie kunnen de volgende onderdelen van het park worden hersteld: het oorspronkelijk Pinetum (naaldbomenbos), het Grand Canal met waterval, waterloop en fonteinen en het 18e eeuws Sterrenbos.

De bovenstaande afbeelding van het Grand Canal komt uit het Album dédié à mes enfants et mes amis (1863/6/8). Een stoommachine pompte, ongetwijfeld met hels kabaal, water in een ijzeren reservoir van waaruit vervolgens de fonteinen en cascaden gevoed werden. De renovatie zal vast een herstel van het Grand Canal en een of meer fonteinen nastreven, maar vast niet de rijke, zo u wilt overdadige, aankleding als op de afbeelding. Al kan de K van Kitsch net zo mooi zijn als de K van Kunst.  JH


De achterzijde van de gebouwen en de waterloop (Grand Canal) in 2007.
Foto’s: Jan Holwerda.

1 gedachte op “Bijdrage Provincie Limburg aan herstel landschapspark Vaeshartelt.

  1. De volgende: Kasteel Puth kan voor de restauratie van de historische tuinaanleg van het kasteel in het kader van de subsidieregeling Buitenplaatsen 2012 rekenen op een bijdrage van de provincie Limburg van maximaal 63.131 euro. Met deze subsidie kunnen de slotgracht, de oprijlaan van de binnenplaats, de gazons en de kademuur worden hersteld en gerenoveerd. Verder worden ook bomen en beplanting hersteld.

    Meer over subsidieregeling Buitenplaatsen 2012 valt te lezen op http://www.limburg.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *