Cascade SOL Linschoten


Cascadegezelschap in park van kasteel Linschoten  Foto: Niek Ravensbergen

Afgelopen vrijdagmiddag vond de activiteit Studie op Locatie (SOL) op Landgoed Linschoten plaats. Een verslag zal ongetwijfeld nog volgen, de foto´s zijn nu al ter beschikking gesteld. Ook deze keer gemaakt door Niek Ravensbergen. Hier te zien.


De berceau, recente aanplant en een aantal resterende oude doorgeschoten ‘berceau-beuken’.  Foto: Niek Ravensbergen

3 gedachten over “Cascade SOL Linschoten

  1. Het was jammer dat ik er niet bij kon zijn, maar ik had deze berceau al een keer gezien en hij staat er dus nog steeds. Ik maak wel ernstig bezwaar tegen het woord berceau. Dit woord betekent wiegje en men moet denken aan een hemeltje van een wiegje als je het hebt over een tuin-berceau. Ik weet niet of dit woord in verband met deze beukenlaan al heel lang wordt gebruikt, dan kan ik er nog inkomen, dat men dit woord gebruikt, maar in het algemeen is een berceau een gang, overkoepeld door een houten of ijzeren staketsel, in de vorm van een hemeltje van een wiegje en totaal ongeveer 3 tot 4 meter hoog. Langs dit raamwerk worden rozen of andere bloeiende klimmers of haagbeuken geleid. Denk aan de berceau van Het Loo of die van Staverden. Zie vooral ook het schilderij van de Lente door Pieter Breughel de J., in de Cascade-Nieuwsbrief van vorige week. De beukenlaan op Linschoten, heet volgens mij een loofgang. De toppen van de bomen zijn soms op natuurlijke wijze naar elkaar toegegroeid, soms ook heeft men de natuur een handje geholpen. CO

    • Carla, het was ooit een berceau. In het huis laten foto’s zien hoe deze al decennia niet meer gesnoeid werd – je had dus en gang met “kromme bomen die weer naar de hemel reikten”. De wind, ouderdom en nog wat heeft er vat op gehad en nu resteren slechts een handvol oude beuken. En inderdaad, de beheerder heeft “ongeveer”een haag laten planten van zaailingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *