Cascade voorjaarsexcursie 2010


Op het ‘aquaduct’ van De Duno (Doorwerth)  Foto: Niek Ravensbergen

Deels objectief, deels subjectief zeg ik de voorjaarsexcursie vond plaats in schitterend weer, met fantastische uitzichten, intrigerende relicten, een veelheid aan pril groen en in een heerlijke omgeving. Bezocht werden achtereenvolgens Heveadorp, De Duno (Doorwerth), Laag Oorsprong (Oosterbeek) en Tuin de Lage Oorsprong (Oosterbeek).

Niek Ravensbergen stuurde alvast een eerste serie foto’s, van de ochtend (meer volgt vast nog) ; klik hier.

Op de bovenstaande foto staat de helft van het excursiegezelschap op het bruggetje van het voormalige landgoed De Duno (Doorwerth). Een folly, zeker ook gezien de benaming ‘aquaduct’ in een werkplan (in Speciale Collecties van WUR) ondertekent door Van Vloten en Voorhoeve: ‘…een kweekerij van hout- en struikgewas in de ravijn van het aquaduct…’ En inderdaad over de bovenzijde loopt een goot(je), maar een waterloop zul je er niet vinden.  JH

Meer lezen? Zie het rapport De Oorsprong cultuurhistorische analyse en beleidsaanbevelingen door Gelders Genootschap, het artikel ‘Het cascadedal van landgoed De Duno’ in Tuingeschiedenis in Nederland. Veelzijdig erfgoed in ’t groen en de website Tuin de Lage Oorsprong


Wegwijzer op De Duno (Doorwerth)  Foto: Niek Ravensbergen

6 gedachten over “Cascade voorjaarsexcursie 2010

 1. Heel objectief stel ik vast dat onze rondleiders het voortreffelijk hebben gedaan, en ja, zoals we gewend (verwend..) zijn!Veel dank daarvoor. Ik zie iemand op het aquaduct zwaaien!
  Joost G

 2. Ruim dertig jaar woon ik in Arnhem en ben heel bekend met de Duno van talloze zondagmiddagwandelingen. Toch voelde ik me op vakantie. Met nieuwe ogen keek ik. Door de geboden informatie keek ik met nieuwe ogen, zag oude dingen nu een betekenis krijgen, en ontdekte veel nieuwe details. Een fijne ervaring.
  PS De foto’s van de Oorsprong komen eraan.

 3. Marloes Eskens stuurde een serie van haar foto’s en Niek Ravensbergen stuurde het tweede deel van zijn serie. De foto’s zijn nu toegevoegd aan het album. Daarnaast heb ik scans van een aantal ansichtkaarten en foto’s uit het weekblad Buiten (1910) toegevoegd ; een klein deel van het materiaal dat ik gedurende de excursie toonde.

 4. Wat een schitterende foto-reportage van deze prachtige excursie. En je krijgt ook zo’n goed idee van alles wat we gezien hebben, al die heuvelen en dalen en sprengen en cascade, en niet te vergeten die mooie tulpen op Laag-Oorsprong en al die leuke mensen. Het was inderdaad geweldig allemaal. Dank voor dit onderdeel Niek, Jan en Marloes. CO

 5. Het Azalealaantje van De Duno in bloei. Gisteren was ik in de buurt, even omgereden en gekeken of de Azalea’s al in bloei stonden. Een en al kleur. En geur. Alsof je een parfumeriewinkel in liep, maar dan een waar het lekker ruikt.

 6. Goedemiddag,
  Via google op uw website gekomen omdat ik het “kogelgatenbruggetje” uit mijn jeugd zocht. Volgens mijn neef heette het aquaduct, dit via google gevonden. Nu leer ik nog andere dingen over het bruggetje uit mijn jeugd en bovendien een prachtige foto! Ik wil het n.l. gaan schilderen maar eerst ga ik het weer een keer bezoeken. Dank voor uw mooie informatieve website.
  Met vriendelijke groet,
  Mieke Wagemaker
  Middenbeemster

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *