Cascade website en weblog onderdeel van KB’s webarchivering.

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. UNESCO benoemt het web in haar ‘charter on the Preservation of the Digital Heritage’ als een vorm van digital erfgoed.

Onze Cascade website werd als digital erfgoed herkend. Van onze kant hebben we aangedrongen om zeker ook onze Cascade weblog mee te nemen in de webarchiverings-slag. De weblog is tenslotte dynamischer, een grotere bron van informatie en geeft zo u wilt een beter tuinhistorisch tijdsbeeld dan de website. De KB gaat met ons mee, zowel website als weblog zullen worden gearchiveerd.

Meer details over KB’s webarchivering vindt u hier.  JH

2 gedachten over “Cascade website en weblog onderdeel van KB’s webarchivering.

  1. Laat het dan voor alle toekomstig onderzoekers duidelijk zijn dat ik hier oprecht gelukkig van wordt!
    En dat is voor jou een mooi compliment Jan.

  2. Wow, wat een onverwachte actie, en vooral waardering voor Jan, maar ook voor alle Cascade-vrienden! Tenslotte maken we die weblog met z’n allen, ook al is Jan de hoofd-aandrager. De reacties van velen maken dat de weblog een tijdsbeeld vertegenwoordigt. Moge dat een aanmoediging zijn om vooral op deze weg door te gaan en onze gedachten en vondsten en meningen, hoe klein ook, te ventileren in deze vorm. We hebben al een paar maal gezegd, we zouden van de weblogs wel een heel interessant boek kunnen samenstellen. En dat gebeurt nu eigenlijk, ook al is het dan in digitale vorm. het enige is dat de ontsluiting misschien op den duur wat beter zou kunnen, maar dat ligt niet aan Jan. Een opsteker voor Cascade! CO.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *