Chinees tuinhuis Sassenheim / Huis ter Heide


Koepel Ter Wegen (Sassenheim, ca 1885) Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken

In 1982 kocht ik De Nederlandse buitenplaats van Van der Wijck, een rib uit m’n lijf. Zo’n dik werk over buitenplaatsen en zo rijk geïllustreerd, dat was (haast) uniek. Nu hebben we beeldbanken, toen door het boek bladzij na bladzij de mooiste afbeeldingen. Een die me altijd is bijgebleven is die met het Chinees theehuis van Huis Ter Wegen bij Sassenheim, de bovenstaande foto. Bewuste theehuis kom ik nu in meerdere beeldbanken tegen. Het was eigenlijk nooit tot me doorgedrongen dat de koepel verplaatst werd, naar Huis ter Heide (bij Zeist). Daar heeft het tot 1958 gestaan, moest vervolgens wijken voor nieuwbouw, werd opgeslagen, maar rond 1995 vernietigd. Inderdaad Huis ter Heide wordt ook door Van der Wijck genoemd. Ook nog even ‘de dikke van Wim’ er op nageslagen (Follies), en ook hij noemt het weggooien van het opgeslagen materiaal. Geen nieuws dus, maar wel mooie plaatjes.
Jan Holwerda

‘Koepel van het Huis Ter Weegen bij Sassenheim’ (1852), P.J. Lutgers
Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken


Chinees theehuis in Huis ter Heide (1957) Bron: beeldbank RCE


Chinees theehuis in Huis ter Heide (1957) Bron: beeldbank RCE


Chinees theehuis in Huis ter Heide (1957) Bron: beeldbank RCE

Chinees theehuis in Huis ter Heide (1957) Bron: beeldbank RCE

8 gedachten over “Chinees tuinhuis Sassenheim / Huis ter Heide

 1. Dag jan,
  In mijn artikel ‘Van de hofstede Hoog Kanje tot de buitenplaats de Breul’ (Seijst. Deel 1, nr. 1 (2007) p. 11-19; deel 2, nr. 2 (2007) p. 38-47 en deel 3, nr. 4 (2007) p. 96-102) noem ik als een van de eigenaren van de buitenplaats de Breul aan de Driebergseweg in Zeist Joan Christoph Samuel Rente Linsen (1832-1883). Ik schrijf over deze persoon: ‘Van den Bosch verkocht de buitenplaats in 1881 aan Joan Christoph Samuel Rente Linsen (1832-1883) voor 100.000 gulden. Rente Linsen bezat ook de buitenplaats Ter Weegen te Sassenheim. Door zakelijke tegenslagen was hij genoodzaakt die buitenplaats te verkopen. Op 18 april 1882 vestigde Rente Linsen zich met zijn echtgenote Agnetha Gabriella van Notten (1840-1911) in Zeist. Een jaar later, op 23 augustus, overleed hij plotseling in Amsterdam. Alhoewel hij nog geen twee jaar eigenaar van de Breul is geweest, is hij wel een belangrijke bouwheer geweest (…)’

  In een voetnoot vermeld ik: ‘Op de buitenplaats Ter Weegen te Sassenheim stond een Chinese koepel. Aan de buitenkant was de koepel voorzien van Chinese drakenmotieven. Het interieur bevatte een schat aan porselein, lak- en koperwerk. Na 1893 werd de koepel verkocht naar de provincie Groningen. Later werd hij gekocht door mr. U.H. van Notten, een neef van mw. A.G. Rente Linsen-van Notten. Van Notten liet de Chinese koepel herbouwen op zijn buitenplaats Het Huis Ter Weege in Huis ter Heide (gemeente Zeist). Later hoorde de koepel bij de ernaast gelegen villa Florence Grove (ook een tijdlang Klein Duinkerken genaamd) aan de Amersfoortseweg. In 1957 werd hij afgebroken en opgeslagen in Utrecht. Een veertig jaar laren later werd het door de monumentenopslag weggegooid.’

  Ter aanvulling. Het bouwjaar van Het Huis Ter Weege is 1905. Omstreeks dat jaar zal Van Notten de Chinese koepel op zijn buitenplaats hebben laten herbouwen.

  Als bron heb ik voor mijn artikel onder andere gebruik gemaakt van het artikel van W.J.J.C. Bijleveld ‘De buitenplaats “Ter Weegen” te Sassenheim en het geslacht Rente Linsen’ (De Nederlandsche Leeuw, december 1947, p. 389-392).

  Pierre (R.P.M.) Rhoen

 2. Beste Pierre Rhoen,
  Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met ‘Het bouwjaar van Huis ter Weege is 1905’. Naast de prenten van Lutgers van 1855, heb ik een foto van mijn grootvader van de achterkant van Ter Wegen, waar hij onder schrijft: “Achterzijde van het Huys ter Weegen te Sassenheim. eigendom van C.H. Krantz voordat hij huwde. Bestaat niet meer.” Hij (zijn vader) huwde in 1883. Volgens H. Rijken ‘De Leidse Lustwarande’ (2005), blz. 261 is Ter Weegen in 1883 ook afgebroken.
  Grappig is dat ik Carla Oldenburger destijds deze foto aanbood te kopiëren t.b.v. de bijzondere collecties in Wageningen waarvan zij toen de beheerder was. Maar zij wilde de foto niet. De foto was nl een beetje onscherp. Later zag ik dat mijn grootvader de foto ondersteboven had opgeplakt, waardoor de weerspiegeling in de vijver het echte huis leek, wat de onscherpte verklaarde.
  Hein (C.H.) Krantz

  • Beste Hein, ik neem aan dat je die foto nu digitaal hebt. Zou leuk zijn als die nu ook hier wordt gepubliceerd. Jan kan dat voor ons doen als beheerder van de website, maar dan moet je wel eerst de foto naar Jan sturen natuurlijk. Ik ben benieuwd. Carla

  • Hein, die 1905 heeft betrekking op Het Huis Ter We(e)ge in Huis ter Heide.
   Huis Ter We(e)ge(n) te Sassenheim is inderdaad van veel ouder datum.

 3. Geachte familie Krijtenburg. Ik attendeer u graag op mijn artikel in het Bosch & Duin Magazine van november 2019. Hierin beschrijf ik mijn herinneringen aan de voor u zo belangrijke locatie met opstal.
  Vriendelijke groet Rob Hufen Hzn.

 4. In een archief dat niets van doen heeft met de koepel kwam ik een schrijven van R. Meischke d.d. 20-12-1958 tegen waarin hij aangeeft dat de koepel ‘begin dit jaar’ (1958 dus) was gesloopt. Het in de tekst vermeldde sloopjaar 1960 heb ik gecorrigeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *