De eeuwige strijd tegen het water.

 Voor 2007 koos CASCADE als lustrumthema WATER. Een van oudsher beladen onderwerp voor de geschiedenis van Nederland en ook voor de Nederlandse tuinkunst. De laatste decennia is waterbeheersing al een groot probleem. Boeren willen hun landerijen droger; buitenplaatseigenaren willen water in hun beken en grachten; en in sommige steden, zoals Amsterdam en Utrecht, wordt de roep xe2x80x9cwater terug in de grachtenxe2x80x9d steeds sterker.

Als we terugkijken in de historie, denken we aan de inpoldering van meren zoals de Beemster, de Purmer, de Schermer en later het Haarlemmermeer. Ook de Biesbosch heeft een lange geschiedenis, beginnend bij de St. Elisabethsvloed. In  de nacht vóór 19 november 1421, de naamdag van de Heilige Elisabeth uit Hongarije, trof een stormvloed de Nederlandse kust. De Grote Waard bij Wieldrecht (nabij Dordrecht) werd geheel overstroomd. De stad Dordrecht bleef als enige gespaard. Ca. 1490 werd deze ramp geschilderd door de Meester van de Elisabethpanelen (vroeger bekend als de Meester van Rhenen).

Dit schilderij (eigendom van het Rijksmuseum) is voor één keer uitgeleend en wordt samen met archeologische vondsten en archiefstukken onder de titel xe2x80x9cDe eeuwige strijd tegen het waterxe2x80x9d tentoongesteld in het Dordrechts Museum, nog te bezichtigen t/m 27 mei 2007.
Het aardige voor Cascadevrienden, geïnteresseerd in de geschiedenis van tuin, park en landschap, is dat op het schilderij, ondanks de wateroverlast, zoxe2x80x99n rijke welbewuste aanplant van vrucht- en loofbomen is te zien rond de afgebeelde huizen en boerderijen en kerken.  CO

Voor meer over de tentoonstelling zie Dordrechts Museum. Maar kijk vooral ook op De Sint Elisabethsvloed webpage. Of bij Rijksmuseum  zelf (tevens bron voor bovenstaande afbeelding ; aanklikken voor grotere afbeelding).

1 gedachte op “De eeuwige strijd tegen het water.

  1. Het boek “De Groote Waard: geschiedenis van een Hollands landschap”, door Willem van der Ham (Rotterdam, 2004), is in dit verband zeer de moeite waard.Helaas uitverkocht, maar natuurlijk wel via bibliotheken te leen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *