Vaeshartelt (Meerssen) – park, tentoonstelling en publicaties

In eerdere weblogs is Vaeshartelt al ter sprake geweest. Nu nog een keer n.a.v. een bezoek aan het park, de tentoonstelling en de publicaties.

In het vrij toegankelijke park van Vaeshartelt  is een negental panelen opgesteld met één of meer prenten uit het Album dédié à mes enfants et mes amies. Per paneel een grote prent, een aantal kleinere en begeleidende tekst. Staand achter een paneel heb je zicht op de plek, het gebouw of het tuinsieraad als op de prent. Een zeer geslaagde manier om het toen en het nu te tonen. Deze combinatie is nog te aanschouwen tot september 2007.

 De tentoonstelling ‘Petrus Regout (1801-1878) Méér dan aardewerk alleen‘ belicht Regout’s politieke carrière en ambities, zijn inzet voor de Kerk en het katholieke geloof en zijn villa’s, kastelen en fabrieksgebouwen. De gravures uit Album dédié à mes enfants et mes amies (1863 en later) vormen de fantastische kern van de tentoonstelling. Het geheel is een verzameling van gravures, schilderijen, foto’s, documenten en gebruiksvoorwerpen. Nog tot en met 13 januari 2007 in Regionaal Historisch Centrum Limburg.

Tot slot de publicaties. Een heruitgave van Album dédié à mes enfants et mes amies. 40 losse bladen op A3 formaat, dit is groot, maar toch nog een slag kleiner dan de orginelen! Van de 40 zijn er 15 tuinhistorisch interessant. De aanschafprijs van € 69 is dan wel veel geld. Naast deze heruitgave is er het boekje Petrus Regout – Voor vrienden, vreemden en verwanten van J. van den Boogard en L. Kreukels. Rijk aan illustraties en tekst en met de ‘album’ gravures op A5 formaat of kleiner. De prijs van € 14,95 moet u niet van aanschaf weerhouden. Zie X-Cago (2)  voor meer en evt. bestelling. Helemaal voor niets, kwa kosten dan, is de download van Regourts Rijkdom, eveneens van J. van den Boogard.

Op de webpage  Petrus Regout en zijn Album dédié à mes enfants et mes amies zal ik nog foto’s en meer toevoegen. De tentoonstelling in park en archief hebben één nadeel, Meerssen/Maastricht is ver weg.  JH

3 gedachten over “Vaeshartelt (Meerssen) – park, tentoonstelling en publicaties

  1. Regionaal Historisch Centrum Limburg in Maastricht is dat wat vroeger het Rijksarchief Limburg was? Ik vraag dit omdat ik zo graag op het spoor zou willen komen van iemand die op de hoogte is van ons vakgebied “geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur” voor heel Limburg en dan bedoel ik dus niet iemand die op de hoogte is van follies en vermaaksarchitectuur. Wie zit er achter de samenstelling van deze tentoonstelling en heeft die persoon ook kennis van ons vakgebied en niet alleen van Vaeshartelt? Kortom mijn vraag is wie is de buitenplaatsen/tuinen/parkenkenner van Limburg. Wie weet dat? CO

  2. Carla,
    Het Regionaal Historisch Centrum Limburg, in 2004 opgericht na een fusie van het Rijksarchief Limburg (RAL) en Gemeentearchief Maastricht (GAM).
    Samensteller van de tentoonstelling is (of is o.a.) Jac van den Boogard (Jac.Boogardvanden@maastricht.nl). Kennis van Vaeshartelt is wel zeker, maar breder weet ik niet. Mogelijk kan hij jou wel verder op weg helpen.

  3. Het boekje Petrus Regout – Voor vrienden, vreemden en verwanten van J. van den Boogard en L. Kreukels is nu ook online te lezen. Klik hier en ga lekker bladeren en lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *