Digitale literatuur nu met ‘Magazijn van Tuin-sieraden’

De Cascade Nieuwsbrief vermeldde al de webpage met Rapporten met tuinhistorische inhoud en/of delen. Maar ook de andere digitale pages blijven gestaag groeien. Deze week stootte ik op een digitale versie (op internet) van Magazijn van Tuin-sieraden van Gijsbert van Laar.

De titel met een enkele ‘a’ in Tuin-sieraden, het woord Koningrijk in de ondertitel, Johannes Noman en Zoon als uitgever en een indeling met eerst de afbeeldingen en dan de tekst. Het zal dus een versie uit 1819 (of later) zijn en niet 1802.

De gevonden versie heeft een veel mooiere kleuring dan de versie die op die eerder uitgekomen CD staat (weblog 10 aug. 2007). Ik weet niet of dat boek zelf een wat grauwe kleuring heeft, maar op CD i.i.g. wel.

Kijk en geniet op Klassik Stiftung Weimar, Herzogin Anna Amalia Bibliothek. Overigens, als je op die webpage op  Vorschau  (links) klikt volgen alle pagina’s klein in het linker menu. Dan heb je snel overzicht en kun je relevante pagina’s aanklikken. Anders bladeren met de pijltjes.

Verder wordt aan Beeldbanken af en toe een nieuwe beeldbank toegevoegd. Maar ga vooral eens opnieuw zoeken in beeldbanken die u al kent; bij deze en gene wordt meer materiaal toegevoegd. Digitale literatuur kent ook een aantal toevoegingen. Bv. ‘Geheugen van Nederland’ met een aantal werken betreffende Het Loo, het al genoemde Magazijn van Tuin-sieraden, en vooral buitenlandse werken. Denk aan Jardins anglo-chinois van Georges-Louis Le Rouge met 20 van de 21(?) cahiers (hier heb ik heel lang naar gezocht; nu Grohmann compleet nog) en werk van Charles Over, William Wrighte, Christian Ludwig Stieglitz enz.  JH

1 gedachte op “Digitale literatuur nu met ‘Magazijn van Tuin-sieraden’

  1. Hoi Jan, je verwent ons gewoon met allerlei heerlijk gedigitaliseerd materiaal. De nieuwe lijst met rapporten is ook weer heel handig. Behalve een mooi overzicht krijg je ook een aardig idee wat er zoal gebeurt in Nederland, voorzover de diverse opdrachtgevers dat op Internet willen zetten natuurlijk. In de linker kolom “Links” van deze weblog-pagina staan nu al heel wat overzichten (Beeldbanken, Digitale Literatuur, Online Catalogi) en het lijkt me handig als je de Lijst Digitale Rapporten daar op die plaats ook opneemt. Je laat ons weten dat er heel wat aan die lijsten is toegevoegd, zodat je misschien de woorden (bijgewerkt t/m 24/8/08) beter weg kunt laten. Dat geeft zo een idee, o die lijst is NIET up to date, en het is juist een geweldige lijst, waar best wat aan kan ontbreken, maar dat is niet echt belangrijk. Het is juist geweldig dat er heel veel wèl op staat. Dank namens allen, CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *