Een Nieuwjaarswens met de bloembol van het Jaar 2009: Tulipa ‘Black Parrot’


Tulipa  xe2x80x98Black Parrotxe2x80x99, bloembol van het Jaar 2009

Tulipa xe2x80x98Viceroyxe2x80x99. Tulpenboek, P. Cos (1637)

Het Bestuur van Tuinhistorisch Genootschap Cascade wenst alle vrienden een succesvol, gelukkig en gezond jaar 2009. We willen allen hierbij de bloembol van het Jaar 2009 aanbieden, Tulipa ‘Black Parrot’.

Het was me de laatste twee jaar al opgevallen, de zogenaamde papegaai- of parkiettulpen zijn steeds meer op de markt en in de bloemenwinkel te koop. Veel mensen vinden deze tulpen geraffineerd en grillig door hun bloembladen die aan de randen gerafeld zijn. Hierdoor lijken ze natuurlijker dan de strakke stijve tulpen zonder dit kenmerk.
Nederlandse en Belgische groenjournalisten selecteerden de Tulipa ‘Black Parrot’ als bloembol van het jaar 2009. Deze dieppaarse tulp bloeit ongeveer vanaf half april, kan tot een hoogte van 50 cm. uitgroeien, houdt van een zonnige plaats en wenst op een onderlinge afstand van 10 cm geplant te worden. De ‘Black Parrot’ werd veredeld door C. Keur & Sons te Hillegom en in 1937 geregistreerd. Inmiddels dus een historische variëteit van ruim 70 jaar.

De bloem van de ‘Black Parrot’ doet mij onmiddellijk denken aan de Tulipa ‘Viceroy’ en enige andere paarse tulpvariëteiten, geschilderd door P. Cos in zijn Tulpenboek Verzameling van een meenigte Tulipanenxe2x80xa6 uit 1637. Zie bijvoorbeeld de beelden  1 en 12 uit het Tulpenboek. De ‘Viceroy’ was de duurste tulp die in 1637 tijdens de tulpenwindhandel in Nederland werd verhandeld. Vanaf de introductie van de tulp in de Nederlanden (eind zestiende eeuw) was men op zoek gegaan naar een zwarte tulp, hetgeen naar men dacht louter een kwestie was van twee variëteiten kruisen en hopen op een goed resultaat. Maar zo eenvoudig was het niet. In 1891 probeert Krelage het nog een keer en in 1895 doet de kweker Grullemans een duit in het zakje met als resultaat de ‘Queen of Night’, maar alle resultaten hebben paarse bloemen en geen zwarte. We moeten er voorlopig maar in berusten, maar je weet maar nooit wat 2009 ons brengt.

Tenslotte is het komend jaar ook twee honderd jaar geleden dat Charles Darwin (1809-1882) werd geboren en hoe kunnen wij tuinhistorici dat feit beter gedenken dan met een historische Darwin-tulp? In dit kader dan ook de titelpagina van de Krelage Catalogus met Darwin-tulpen, ter nagedachtenis.  CO


Catalogus van Darwin Tulpen. E. H. Krelage en Zoon. 1891.

Fotoxe2x80x99s: (links boven) www.bakker.co.uk; (rechts boven) Bibliotheek WUR; (onderaan) www.meemelink.com

3 gedachten over “Een Nieuwjaarswens met de bloembol van het Jaar 2009: Tulipa ‘Black Parrot’

 1. Als jonge hovenier in de jaren zestig/zeventig heb ik altijd die “gekke”parkiettulpen uit mijn sortiment geweerd Smaken en voorkeuren kunnen wijzigen nu ben ik ingenomen met deze tulp van het jaar 2009.
  Alle cascadeleden ook een gezond en spannend nieuw tuinjaar gewenst

 2. De tulp ‘Black Parrot’ is niet veredeld, maar is een verloping (sport) uit de tulp ‘Philippe de Comines’. Deze tulp werd door E.H. Krelage & Son gewonnen in 1891 en gerangschikt nu onder de enkel late tulpen, eerder als Darwintulp in de handel gebracht.
  De Darwintulpen. In 1889 vroeg J. H. Krelage aan de zoon van Francis Darwin, Francis, toestemming om de naam Darwintulp te mogen gebruiken.
  Bronnen: Drie eeuwen Bloembollenexport, E.H. Krelage Den Haag 1946.
  In geuren en kleuren, J.A. Janse, Utrecht 1966
  Ook alle cascadeleden ook een gezond en spannend nieuw tuinjaar gewenst.

  Leo van der Meer

 3. Op http://davesgarden.com/guides/pf/go/56462/ staat het volgende te lezen: Black Parrot is een hybride: Hybridized by C. Keur & Sons; Year of Registration or Introduction: 1937. Krelage was weliswaar al in 1891 actief met een tulp Black Parrot, maar ik begrijp dat deze toen niet als zodanig is geregistreerd.In bovenstaande catalogus van Darwin tulpen komt hij misschien wel voor, deze heb ik er nog niet op nageslagen. Ik heb er echter helemaal geen verstand van, dus laat het graag aan de experts over. Het was voor mij maar een spelletje met het jaartal 2009, zoals jullie hopelijk begrijpen. CO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *