IJsvermaak


Wintergezicht in de Wildtbaan op Twickel, Buyssant (1794) (groot)  Bron: Twickel

Met al die kou en dat ijs kijk je iets anders naar sommige beelden waarop je gewoonlijk ‘iets van tuin of park’ hoopt te zien. Nu heb je even meer aandacht voor bv het wintervermaak dat wordt afgebeeld. ‘Wintergezicht in de Wildtbaan op Twickel’ van Buyssant (1794) kun je zien als verbeelding van de vroege landschapsstijl, maar je kunt het ook gewoon zien als ijsvermaak. Een zwierende schaatser, een ander die aarzelend de eerste strepen zet, een slee klaar voor gebruik, iemand (in de achtergrond) die plat gaat en rechts (aan wal) wild dat een blik waagt.

Een ander beeld is Kasteel Zuylen. Minder park of tuin, maar koud!!

Verwijs in reacties naar meer beelden…
Criteria? Wintervermaak, maar ook historisch groen. Dus verwijzen naar schilders als bv Hendrick Avercamp is te gemakkelijk; hoe mooi zijn werken dan ook zijn.  JH


Huis te Zuilen in de winter (ca. 1670), Allerd van Everdingen (groot)  Bron: Slot Zuylen

5 gedachten over “IJsvermaak

 1. In Haags Historisch Museum, tentoonstelling Oh Oh Den Haag, hangt nu de onderstaande weergave van huis Boschlust aan de Bezuidenhoutseweg. Een niet meer bestaand huis ; ter hoogte van de achterzijde van het latere Babylon-complex.

 2. Op de gracht om het terrein van Huis ten Bosch, aan de achterzijde van het huis, wordt geschaatst (ca. 1920). Mogelijk door ook Koningin Wilhelmina.
  Op linkerachtergrond is het latwerk van de berceau te zien. Met als je het weet, in het midden een doorgang met een beeld of zonnewijzer(?). Op de achtergrond in het midden staat een beeld in het gazon. En rechts lijkt de vijver, die er ook nu nog is, te spiegelen.

  Het geheel vormt een inkijk die er nu niet meer is; aan de Bezuidenhoutseweg is alles dichtgeplant met groenblijvers.

 3. Ik heb nog een winterlandschap in de aanbieding maar zonder plaatsbepaling. Wel met kasteel en berceau. Zie: Winterlandschap, 1615, door Adriaen van der Venne. Art Museum Worcester Mass.
  Zie: http://www.worcesterart.org
  Misschien kan je de foto ook hierin plakken Jan? Ik krijg het niet voor elkaar.
  En dan nog een modernere foto met Slot Zuylen en de slangemuur.Zie: http://www.georgefoto.nl


 4. Prent van rond 1610, van slot Zuylen. Deel uitmakend van een serie van de vier jaargetijden, met telkens weer een ander Utrechts kasteel. Zo’n serie is hier te zien ; in deze serie is het ijsvermaak weer anders weergegeven dan hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *