Florale motieven in de aanleg


Wildenborch op de Hottinger kaart, met middenboven de ‘zonnebloem’ (noorden onder)

De Hottingerkaart met de Wildenborch (Vorden) kreeg ik weer eens onder ogen en ik dacht opnieuw (met een grijns) ‘kijk een zonnebloem’. Voor mezelf noemde ik dat eerder maar een floraal motief en vervolgens gooide ik het Luntersche Buurtbosch met zijn ‘bladereninvulling’ ook maar in die ‘categorie’. Er zijn vast veel meer voorbeelden, wie vult aan?
Jan Holwerda


Het Luntersche Buurtbosch (Lunteren) met een aanleg in bladmotief (1931)

Het Luntersche Buurtbosch is in het kader van werkverschaffing vanaf 1889 in opdracht en naar ontwerp van notaris J.H.Th.W. van den Ham (1822-1912) aangelegd. Na zijn overlijden schonk Van den Ham het bos aan de door hem opgerichte Stichting Het Luntersche Buurtbosch. Sinds 1974 beheert de gemeente Ede het Luntersche Buurtbosch. Een groot deel van de bosaanleg kent een invulling het een heel eigen patroon, een bladvormige aanleg. De stam en de takken vormden de hoofd- en zijpaden, de bladeren waren de te beplanten bospercelen. Van den Ham ’tekende zelf een plan, een wijd uitrankende tak met bladeren, als een Oosters ornament.’ ‘De ranken van de bladeren werden loofhoutsingels, ook de tussenruimten werden loofhout. Voor de vulling der bladeren koos hij uitsluitend groveden.’ Zie ook Stichting Het Luntersche Buurtbosch, H.L. Dinger, Enige grepen uit de geschiedenis van het Luntersche Buurtbos… (1958) PDF en Bladpatroon Rijksmonument Luntersche Buurtbosch (2013) PDF.


Deel van de aanleg van Het Luntersche Buurtbosch op een AHN2 bewerking.
Klik hier voor meer dan dit deel alleen.

3 gedachten over “Florale motieven in de aanleg

  1. Erg leuk. Naast bloemenmotieven en florale motieven werden er vooral in de parterres natuurlijk ook andere motieven gebruikt. Zo kwam ik onlangs een Davidster tegen. Wie weet meer? CO.

  2. Kijk ook eens op http://www.oldenburgers.nl/ontwerp/, en dan het vierde ontwerp van Juliet Oldenburger voor een nieuwe parterre rondom een nieuwe vierkante vijver op Staverden. Tik eerst het ontwerp aan om het groter te maken. Welke plant hier bedoeld is? Vraag het aan Juliet, maar lig wel een plant in knop.

  3. Mooie vondsten, Jan. Hele goede voorbeelden ook van ontwerpen waarbij vorm en eventueel bijbehorende betekenis alleen zichtbaar is op het kaartbeeld. Als je er (in) rondloopt, zie je het niet, heb je geen idee…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *