Geschiedenis is nooit af, ook niet bij Vlaskamp


De boomgaard (boven) en noordelijke singel (onder, niet uitgevoerd)
van Stania State (Oenkerk), Gerrit Vlaskamp. Bron: noordpeil.nl

Iedereen kent het wel, een onderzoek is nog maar net afgerond, de publicatie is net uit, en nieuwe vondsten duiken op. Dat is ook een van de beoogde effecten van publicaties, meer losmaken. En dat is ook het mooie van dit vakgebied, iedere keer duikt toch weer iets op. Heerlijk.
Zo ook bij Gerrit Vlaskamp. Het boek De vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp is nog niet eens zo lang uit, en nieuwe vondsten worden gedaan.

Uit de administratie van boomkwekerij Bosgra was al bekend dat Gerrit Vlaskamp aan het eind van de negentiende eeuw in het park van Stania State werkzaam is geweest. Els van der Laan en Willemieke Ottens, bezig met een onderzoek naar Stania State, vonden in het depot van het Fries Museum vier tekeningen, die pasten bij de plantlijsten (ze waren onder de naam van een andere state geregistreerd). Tot nu toe waren 9 bewaarde ontwerpen van Vlaskamp bekend, nu zijn er 4 bijgekomen. Deze tekeningen zijn direct toegevoegd aan de expositie ‘De vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp’.
Zie deze PDF met de 4 opgedoken tekeningen en een plattegrond waarop de locaties van 2 van de ontwerpen staan aangegeven.
JH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *