Gezicht op Enschede

Gezicht op Enschede (1876) (groot)

Het is zo’n afbeelding die pakt, die je meeneemt. Het is blijkbaar een foto van een schilderij, met een zicht op Enschede. Dat schilderij is vast in kleur, maar waar hangt dat dan vraag ik me dan af? Het is het Volkspark bij Enschede naar ontwerp van Dirk Wattez. Aangelegd in opdracht van Hendrik Jan van Heek en op 2 mei 1874 overgedragen aan de gemeenten Enschede en Lonneker.

Gezicht op Enschede, H. ter Meulen (1894)

Er is in ieder geval nog een Gezicht op, in kleur, van later datum (1894), van ene H. ter Meulen.

‘Volkswelvaart’ zegt het bloembed, Volkspark Enschede (ca. 1900)

En op foto is het al net zo pakkend. Bij alle drie voorgaande afbeeldingen is dat zeker ook door die brug. Die vind je weer op eigen ansichten en foto’s. In verschillende gedaanten of zijn het verschillende locaties? Ik ben er niet ingedoken.


Volkspark Enschede brug (1899-1901)


Volkspark Enschede brug (1915-1917)

Meer over het Volkspark Enschede in Cascade bulletin 2013 nr 1: Christie Weduwer, Volkspark Enschede (1872).
Jan Holwerda


Ontwerp Volkspark Enschede (1873), Dirk Wattez. Bron: Spec. Coll. Wageningen UR

3 gedachten over “Gezicht op Enschede

  1. Het schilderij uit 1894 hangt op zaal in de Museumfabriek in Enschede en behoort tot de collectie van de Oudheidkamer. Het schilderij uit 1876 (dus net na de opening van het Volkspark) is in particulier bezit (wordt vervolgd). Over de schilder Hendrik ter Meulen is niets bekend. Wordt niet in Scheen vermeld. Familieconnectie? Hoor graag. Groet, Sandra

  2. Goed om te weten: begin volgend jaar (2 mei 2024) zal er een biografie van het Volkspark Enschede verschijnen ter ere van het 150 jarig bestaan. In opdracht van de commissie van beheer van het park werk ik sinds 1 mei aan de research en zal uiteindelijk ook het boek schrijven. Er worden de komende tijd allerlei lijntjes gelegd naar personen die zich eerder over dit park hebben gebogen maar als er nog input is vanuit het Cascade netwerk hoor ik het graag. Mailen kan naar ggvanoosterom@xs4all.nl Wordt vervolgd!

  3. Hendrik (Heinrich) ter Meulen (1839-1895) – zoon van een fabrikant – is geboren in Vreden (Duitsland) en overleden in Enschede. Hij was huisschilder en in zijn vrije tijd kunstschilder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *