Hackfort en het project ‘Het levende Stinzenplanten Paleis’


Bosanemonen (Anemone nemorosa) en Oosterse sterhyacint (Scilla siberica).
Foto: Geert Overmars, www.dewarande.nl

In 2008 presenteerde Trudie Woerdeman op kasteel Hackfort haar boek Tuinieren met stinzenplanten. Dankzij een gift van een oudere Haagse dame met goede herinneringen aan Hackfort kan het boek nu zijn weerslag op Hackfort zelf krijgen. Er is een ontwerp gemaakt voor stinzenbeplanting in het negentiende eeuwse wandelbos langs de Baakse beek, met name het beekdal en de beekweide ten zuiden van de beek, en de twee heuvels in het weiland ten noorden van de beek. Ook wordt een versterking gerealiseerd van de stinsenbeplanting langs de oprijlaan en het voorplein.
Vorig jaar is bladafval verzameld en zijn bosanemonen en sneeuwklokjes gerooid en uitgezet in de moestuin. Het blad is nu compost, de planten zijn opnieuw gerooid en alles kreeg dit najaar met andere aangekochte bollen en planten zijn plaats. Meer details vindt u in een eerste krantenartikel, klik hier.

Een tweede artikel, klik hier, brengt de werkzaamheden opnieuw in beeld: tuinbaas Maarten Vos en tuinarchitect Trudi Woerdeman overleggend te midden van de aanleg. Komend voorjaar zullen de eerste bloeiende resultaten zichtbaar zijn en over twee, drie jaar moet het geheel als een romantisch parkbos overkomen, als beoogd in het  project 'Het levende Stinzenplanten Paleis'.  Met dank aan Maarten, JH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *