Historisch kaartboek voor Gelders Archief

Aldus meldde mijn Zondagskrant (tja, je bladert wel eens wat bij de koffie). Op internet ook eens gezocht en het nieuwsbericht van het Gelders Archief en een .jpg file-tje gevonden.

Het nieuwsbericht vermeldt de verwerving van een uniek 18e-eeuws kaartboek van de heerlijkheid Rosendael, 14 gekleurde en handgetekende kaarten van de bezittingen van het Huis Rosendael van de hand van Berend Elshof.

De kaarten zijn helder, gedetailleerd en voorzien van een toelichting. Opvallend zijn de fraai getekende versieringen op enkele kaarten. Het kaartboek wordt opgenomen in het Huisarchief Rosendael, dat ontsloten zal worden voor het publiek. Het kaartboek is in verband met restauratie van de kaarten en inventarisatie van het huisarchief voorlopig niet toegankelijk voor het publiek (aldus hetzelfde nieuwsbericht).

De grotere afbeelding die ik vond laat dezelfde versiering zien, maar ook een kaart en wel die waar Overbeek te Velp op staat.

2 gedachten over “Historisch kaartboek voor Gelders Archief

  1. Uit nieuwsgierigheid contact gezocht met Gelders Archief en het kaartboek is een schenking en de schenker wil anoniem blijven.

  2. De schenking van het kaartboek van Rosendael door Barend Elshof is reden tot vreugde. Ik ben blij dat het herenigd is met het huisarchief Rosendael. Foto’s van alle kaarten waren overigens reeds sinds 1994 op het Rijksarchief – nu Gelders Archief – aanwezig en raadpleegbaar. Tot deze recente schenking behoren ook nog enkele losse ontwerpen voor park Rosendael, zoals door Dirk Wattez.
    In mijn dissertatie over Rosendael uit 1994 (Rosendael groen Hemeltjen op Aerd, Walburg pers; nog verkrijgbaar op kasteel Rosendael en bij Stichting Geldersche Kasteelen, Zypendaal, Arnhem) heb ik de voor park Rosendael relevante kaarten uit deze schenking dankzij de toestemming van de schenkster indertijd mogen afbeelden.

    BdH

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *