Illegale bomenkap tijdens renovatie Randenbroek.

Afgelopen najaar en winter ontstond er veel ophef in Amersfoort over de kap van bomen tijdens de renovatiewerkzaamheden aan Park Randenbroek. Vaste prik, denk je dan, en laat het zitten. Maar de klachten werden specifieker en betroffen op een gegeven moment meldingen dat bomen werden gekapt die niet op de kaplijst staan.
De gemeente reageerde traagjes, maar liet uiteindelijk het werk stilleggen en een onderzoek verrichten door bureau Eelerwoude. Het resultaat is in deze PDF terug te vinden.

Zelf sta ik te ver af van de dagelijkse praktijk van projectgericht onderzoek en behoud van groen erfgoed, maar dit lijkt me een behartenswaardig rapport voor ieder die daar wél direct bij betrokken is. Uiteindelijk blijkt dat hoe gedetailleerd kap- en snoeiplannen ook zijn, de crux ligt in de uitvoering, en de controle daarop van projectleiders en uitvoerders. In dit geval was alles zo (schijnbaar) gedetailleerd, dat er een vals vertrouwen ontstond, waardoor signalen over missers niet tijdig werden opgepikt.

Overigens verdient de gemeente lof voor het feit dat zij dit rapport hebben laten opstellen en zo snel in de publiciteit hebben gebracht. Ze konden misschien weinig anders, maar toch. De reactie van de gemeente Amersfoort valt hier te lezen.

(Overigens staat ‘behartenswaardig’ in dit geval niet gelijk aan ‘leeswaardig’. Ik waarschuw taalpuristen vast voor enkele kiespijnmomenten per pagina…)

HvdE

3 gedachten over “Illegale bomenkap tijdens renovatie Randenbroek.

 1. het zou wel prettig zijn als men zijn naam vermeldt, en niet zoals in dit geval HvdE. Een uitzondering daarop kan zijn CO en JH, want iedereen weet direct wie dat zijn
  Joost Gieskes

 2. Omdat ik een van degenen ben geweest die de misstanden heeft aangekaart bij de gemeente, weet ik wat meer te meldem over deze illegale kap en het onderzoeksrapport. Helaas is het niet zo -zoals de onderzoeker onterecht concludeert- dat het alleen in de uitvoering is misgegaan en dat de voorbereiding wel zorgvuldig zou zijn geschied. Al in november 2012 heeft de Bomenstichting de gemeente namelijk gewaarschuwd dat de kaarten die zijn gebruikt als basis voor het bestek onbruikbaar waren omdat de standplaats van de bomen daarop onjuist was aangegeven en dat dit onmiskenbaar tot fouten in de uitvoering zou gaan leiden. Helaas werden vanaf dat eerste signaal consequent alle meldingen van misstanden genegeerd of ongemotiveerd afgewezen. Nee, dit project verdient op het gebied van voorbereiding, communicatie noch uitvoering een schoonheidsprijs. En het rapport verdient ook geen schoonheidsprijs, en dan doel ik niet alleen op de ‘kiespijnmomenten voor taalpuristen’, maar ook en vooral op de slechte onderbouwing en het misinterpreteren van door betrokkenen aangeleverd materiaal.

 3. Beste Joost (en anderen) zie boven deze reactie voor de volledige HvdE.

  Beste Wendy,
  Dat het project en de communicatie geen schoonheidsprijs verdient blijkt al uit:
  1. de titel van dit bericht
  2. ongeveer elke tweede pagina van het onderzoeksrapport
  3. de reactie van de gemeente

  Blijft over
  – slechte onderbouwing; de lezer die de bronnen van het onderzoeksrapport niet ter beschikking heeft, wenst waarschijnlijk wat onderbouwing
  – misinterpretatie; ook hier zou een beetje onderbouwing geen kwaad kunnen?

  HvdE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *