Inzoomen op Batestein (Vianen)


Figuratieve kaart van de tuin van huis Batestein te Vianen (1632) (Bron: Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht)

Natuurlijk is de vogelvluchtkaart van huis Batestein te Vianen bekend. Onder andere Vanessa Bezemer Sellers brengt hem naar voren in haar publicaties. En  het dubbele cirkelmotief komt ook naar voren in Tuingeschiedenis in Nederland deel III, in de bijdrage van Thea Dengerink. Daar waar de vogelvluchtkaart als afbeelding is opgenomen is deze vaak klein en zwart-wit. Hoe mooi als je dan een goede scan van een mooi exemplaar online tegen te komen. Zodat je lekker kan inzoomen en al die details in de tuin rustig kunt bekijken. Kijk zelf maar: Figuratieve kaart van de tuin van huis Batestein te Vianen.

Hier onder tweemaal een uitsnede met levende have: in vormsnoeikunst en rond scharrelend.

2 gedachten over “Inzoomen op Batestein (Vianen)

  1. Heel opvallend aan deze tekening is wel dat het gebouw er niet in is opgenomen, maar wel de contouren van het huis in plattegrond, met daarin keurig vermeld de plaats van de ontvangsthal, de garderobe, toilette, grote en kleine eetzaal, de keuken enzovoort. Het effect van deze ‘vondst’ is dat de aandacht primair naar de tuinen gaat. Ik weet niet of dit eerder werd vertoond. Joost

  2. Leuk dat deze gave gravure hier nu ook opduikt.
    Stichting Hof van Brederode Vianen heeft serieuze plannen om de tuin weer te nieuw leven in te blazen. Afgelopen jaar hebben we bij Stichting In Arcadië de ontwikkelingsgeschiedenis in kaart gebracht en gewerkt aan het (voor)ontwerp voor de heraanleg van de tuinen van het verdwenen kasteel Batestein.
    De website van de initiatiefnemers komt snel in de lucht: https://www.hofvanbrederodevianen.nl/
    Groet, Jaap Dirk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *