Kaart 'Gedeelte van Noort Kennemerlant'


Veel boeken over historische tuinen, buitenplaatsen of Kennemerland kennen een afbeelding van de kaart ‘Gedeelte van Noort Kennemerlant’ uit Het Zegepralent Kennermerlant’ van M. Brouerius van Nidek met gravures van H. de Leth. Ik bedoel dan die smalle, langwerpige kaart met al die buitenplaatsen noordelijk van Haarlem (tot Bakkum). Ik kende hem enkel in zwart-wit en nu kwam ik, op zoek naar heel iets anders, er één in kleur tegen.

3 gedachten over “Kaart 'Gedeelte van Noort Kennemerlant'

  1. Hoi Jan, prachtige kaart. Groot formaat in kleur zal wel zeldzaam zijn op Internet. Prachtig te gebruiken bij power point presentaties. Voor publicaties is het natuurlijk erg handig de originele bron er bij te weten. Het is denk ik goed als we die, indien bekend, er voortaan altijd bij vermelden, bij dat onderwerp plaatjes kijken, bedoel ik. Ik vond hierbij: Copperplate, handcoloured, 55.5×22.5cm, Scale 1:30.000.
    Published by Van Limme, Haarlem 1729.
    State Archive of Noord-Holland, Haarlem,
    A(492.624)4 Map. Dat klopt, neem ik aan. Ik zal nog even een korte reactie geven bij de andere plaatjes, zodat we, als de bron ontbreekt, hierop naar op zoek kunnen gaan.

  2. In boek Noord-Hollands Arcadia van Christian Bertram zijn 2 exemplaren van de kaart ‘Gedeelte van Noort Kennemerlant’ opgenomen ; AK-39 (ca. 1730) en AK-40 (ca. 1732).

    In het boek staan beide in zwart-wit (blz. 443 en 444), op de CD (met alle afbeeldingen en kaarten) is de 1ste in kleur (maar kleiner dan via bovenstaande afbeelding).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *