Koepeltje Eindenhout (Haarlem)


Koepeltje Eidenhout (Haarlem), 2007
Als je aan het einde (zuidzijde) van de Haarlemmerhout de Spanjaardslaan in westelijke richting volgt rij je als het ware tegen het ‘Huis met de Beelden’ (stenen sfinxen), of te wel tegen de voormalige buitenplaats Eikenhout.

In de tuin achter het huis werd in 1915 een koepel gebouwd. Eén van de eerste voorbeelden in Nederland van het gebruik van gewapend beton. Waarschijnlijk zelfs het allereerste bouwwerk in gewapend prefab beton. Dit is één van de redenen dat het een rijksmonument is. Decennia lang bleef onderhoud achterwege, behoud leek niet meer mogelijk, een sloopvergunning werd zelfs afgegeven, maar in 2007 tijdens een symposium in en over de Haarlemmerhout werd toch een restauratie aangekondigd.
Technische innovaties maakten herstel toch mogelijk. Eén van de acht zuilen was nog vrijwel gaaf en kon gebruikt worden om mallen van te maken, waarmee het stucwerk van de andere zuilen hersteld kan worden. De twee sfinxen, die voor de tuinkoepel waren geplaatst worden opgeknapt. Maar het koepeldak (ingestort in 1948) met een grote ‘syrene’ wordt niet teruggebouwd, het koepeltje moet geen hangplek voor probleemjongeren worden.

Het ‘hoogste punt’ is al bereikt en het hoogtepunt volgt in het Open Monumentenweekend, 12 en 13 september, met een officiele beëindiging.  JH

Voor meer zie op de website van Stadsherstel, en aldaar Restauraties>InUitvoering. En kijk ook bij de uitvoerder Rescura, en haar plan van aanpak.
En tot slot, meer over voormalige buitenplaats Eikenhout valt te lezen in ‘Van Dronckemanshuisje tot Vogelbos‘, klik hier.


Het koepeltje in de tuin, ca. 1925

2 gedachten over “Koepeltje Eindenhout (Haarlem)

  1. Mooi hoor, eindelijk. Ken het koepeltje niet anders als zeer verwaarloosd. Reed er net langs en het ziet er prachtig uit. Rondom is de ruimte vrijgemaakt zodat de lichtval het koepeltje schitterend uitlicht. Jammer dat het dak en beeldje er niet op geplaatst worden. Maar ja ’t is al heel wat dat het min of meer in oude glorie wordt hersteld.

  2. ik wandelde net langs het koepeltje en het zag er statig uit. maar of het weg laten van het dag de jeugd weg houdt lijkt me sterk, aangezien ik al wat stift vandalisme zag, schade aan de twee beelden en je in de rest van de haarlemmerhout ook groepjes jongeren ziet hangen zonder dak en zonder zuilen 😉

    ik moet eerlijk zeggen dat de foto’s van het vervallen koepeltje ook tot de verbeelding spreken. het doet denken aan ruïnes in Zuid Amerika of Azië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *