Leeuwenstein (Vught)


Villa Leeuwenstein (1830, Vught), Geertruida Johanna van Galen Bron: www.avulo.nl

(groter)

Eigenlijk alleen een bericht om de mooie bovenstaande aquarel naar voren te brengen.
Tijdens werkzaamheden in Vught is gestuit op mogelijke restanten van de eerste Villa Leeuwenstein of meer waarschijnlijk een bijgebouw dat hoorde bij de villa (zie hier).

(OVERGENOMEN)
De in 1753 gebouwde villa was de ‘voorloper’ van het huidige raadhuis en was het buitenverblijf van mr. Johan Hendrik van Heurn. Na zijn dood verhuurde zijn weduwe Anna Römer het huis in eerste instantie, maar later ging ze er zelf wonen. Na haar dood verbleef haar kleindochter Anna Antonia Emilia van Heurn, die getrouwd was met Aldert van Galen, vaak op het huis. In 1826 ging de familie permanent op Leeuwenstein wonen. Van de hand van hun dochter Geertruida Johanna van Galen is de bovenstaande aquarel, gedateerd met 1830.
In 1894 werd de familie Van Rijckevorsel eigenaars. Zij liet het vervallen gebouw afbreken en bouwde in 1901 het huidige (raad)huis. In 1935 kocht de gemeente Vught het inmiddels leegstaande pand en werd de villa onder leiding van architect H.W. Valk verbouwd tot raadhuis. Aansluitend kwam de parkaanleg naar ontwerp van Dirk F. Tersteeg tot stand.

In 2015 gaven nazaten van Geertruida Johanna van Galen de aquarel in bruikleen aan de gemeente.

1 gedachte op “Leeuwenstein (Vught)

  1. Anna van Heurn-Römer (1726-1780) stierf 13 jaar eerder dan haar man Johan Hendrik van Heurn (1716-1793). Het is derhalve onmogelijk dat Anna na het overlijden van haar man op Leeuwenstein bleef wonen. Leeuwenstein was een buitenhhuis, ook wel aangeduid als ‘speelhuis” : een 2e huis die welgestelde stadsbewoners zich op het platteland konden veroorloven en waar ze meestal in de zomer verbleven. J.H. van Heurn had 2 woningen, het eerste ingebracht door zijn vrouw: de dubbele woning in de Bossche Kerkstraat, die zijn vrouw erfde van haar vader, predikant en hooglereaar. Na het overlijden van zijn vrouw in 1780 verbleef J.H. van Heurn niet meer op Leeuwenstein: hij woonde uitsluitend nog in de Kerkstraat. Zijn zoon Jan woonde met zijn gezin op Leeuwenstein tussen 1780-1815. Van 1815-1826 woonde er zijn weduwe Geertruide van Heurn-van Genderen (1752-1826). Vervolgens woonde tussen 1826-1855 het gezin van Aldert van Galen op Leeuwenstein. Na het overlijden van Alderd in 1843, bleef zijn weduwe, Anna van Galen-van Heurn (dochter van Jan van Heurn) er tot haar dood in 1855 wonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *