Lustrumexpositie Bronbeek (Arnhem)


Plantenkalender op bronbeek  Foto: Arinda van der Does, juli 2008

Naar aanleiding van de lustrumexpositie op Bronbeek, Arnhem (t/m 19 oktober) heeft onze Cascade-vriend, Niek Ravensbergen, een boekje geschreven: Groeten van Bronbeek, uitgeverij Matrijs.
Aan de hand van 46 prentkaarten uit lang en minder lang vervlogen tijden geeft Niek ons een kijkje in het dagelijks leven op Bronbeek en zijn bewoners. Niek vertelt ons allerlei anekdotes en wetenswaardigheden uit de geschiedenis van het huis en het park onderverdeeld in de themaxe2x80x99s: Wonen, Werken, Bezinnen, Ontspannen, Museum en Park.


Bronbeek, xe2x80x98Prenten in het parkxe2x80x99  Foto: Arinda van der Does, juli 2008

Het boekje is verkrijgbaar in museum Bronbeek voor xe2x82xac 8,-
Een fijne aanvulling op en/of herinnering aan de expositie op Bronbeek. Zowel boekje als expositie: een aanrader!  AvdD

5 gedachten over “Lustrumexpositie Bronbeek (Arnhem)

  1. Die kalender van bronbeek is natuurlijk altijd iets bijzonders geweest. Wat ik me nu afvraag, maar ik zall er zeker gaan kijken binnenkort, wat zijn nu die witte planten, die de datum aangeven en gaat Niek die datum elke avond in het donker stiekum “updaten”? CO

  2. Héél lang geleden (wel 40 jaar!) fietste ik dagelijks van Velp naar Arnhem, langs Bronbeek, op weg naar school. Ik zag de tuinlieden in het zomerseizoen ieder ochtend de plantjes (een soort vetplantjes??) verzettten. Bijzonder, dat dit nog steeds gebeurt en wanneer zou deze traditie begonnen zijn?

  3. ‘Tuinbaas Van der Pol plant in 1938 bij de laagste vijver voor het eerst bloemen in een mozaïek.Voor het 75-jarig bestaan van Bronbeek legt hij met bloeiende planten een perk aan met daarin de woorden ‘1863 Indië 1938 oost west Bronbeek.’Zo te lezen in “Groeten van Bronbeek”.’
    AvdD

  4. De tuinbaas die van 1939 tot 1984 op Bronbeek werkzaam was vertelde mij dat zijn baas Van der Pol in 1938 i.v.m. het 75-jarig bestaan van Bronbeek voor het eerst een mozaïek van bloeiende planten maakte. Zijn inspiratiebron was het perk met de klok in het gazon bij de Nijmeegse Waalbrug. Uitvoering van een dergelijke klok was te duur. Hij legde daarom enkel een bloemenmozaïek. In 1939 werd er voor het eerst ook een datum in gelegd. Het mozaïek wordt tegenwoordig uitsluitend samengesteld uit de niet-winterharde blad- en vetplantjes Irisine (hoge rode), Echeveria (grijze cijfers) en Amaranthera. Stekken ervan overwinteren ’s winters in de kas. Alleen wie ’s morgens eerder opstaat dan de tuinman en langsrijdt ziet nog de datum van de vorige dag….

  5. In 2010 verscheen, opnieuw van de hand van Niek Ravensbergen, de geïllustreerde brochure Het landgoed Bronbeek met de geschiedenis van het landgoed, een wandelroute en 46 gebouwen, monumenten, beelden en bomen. Te koop op Bronbeek, maar ook hier te downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *